instant fap
NaslovnicaSport

Regionalne grupe: Željezničar na Basel, Partizan, Sheriff…

Regionalne grupe: Željezničar na Basel, Partizan, Sheriff…

I ove sezone će se pri izvlačenju parova drugog kvalifikacionog kola Lige prvaka, timovi razvrstavati u regionalne grupe.

Bosnu i Hercegovinu će u najelitnijem evropskom takmičenju u narednoj sezoni predstavljati Željezničar, koji kreće od drugog kola kvalifikacija, gdje će se suprotstaviti jednom od 17 nosilaca.

Krug potencijalnih protivnika našeg prvaka se sužava, kada se imaju u vidu regionalne grupe, koje UEFA određuje pred izvlačenje, na osnovu koeficijenata i geografskog položaja klubova.

Još uvijek nije moguće sa stoprocentnom tačnošću ustvrditi kako će one izgledati, ali su jasno vidljiva pravila kojima se vode iz krovne kuće evropskog fudbala.

Naime, tri tima sa najboljim koeficijentima (Basel, Salzburg, BATE) se raspoređuju u tri različite grupe, baš kao i klubovi od četvrtog do šestog (Partizan, Dinamo, Žilina), te od sedmog do devetog mjesta (Sheriff, Debrecen, Helsingborg) na listi koeficijenata, isključivo prema geografskim lokacijama kao sekundarnom faktoru, tvoreći tako južnu, centralnu i sjevernu grupu.

Slijedeći isti princip, u grupu sjevernih nositelja će ove godine tako biti delegirani BATE Borisov, Žilina, Helsingborg, HJK Helsinki, Ekranas i Ventspils.

Navedeni klubovi su predaleko da bi i teoretski zapali naš Željezničar, kojeg po svoj prilici očekuju južni nositelji, baš kao što je bio slučaj i sa bh. predstavnikom u liku Borca u prethodnoj sezoni, obzirom da se i grupe nenositelja tvore po istim kriterijima (koeficijent i lokacija).

Pomenimo i centralnu regionalnu grupu, za koju postoje male šanse da bi bila od interesa timu sa Grbavice. Ista će biti sazdana od Salzburga, Dinama, Debrecena, SLASK-a, Zestafonija i Slovana.

I na kraju, najvjerovatniji protivnici našeg prvaka se nalaze u južnoj grupi nositelja, koju će prevoditi švicarski Basel, a činit će je i Partizan, Sheriff, AEL i Maribor.

Tim sa Grbavice svakako očekuje težak zadatak, a protivnika će saznati na izvlačenju u Nyonu, 25. juna. Mečevi drugog pretkola kvalifikacionog dijela Lige prvaka su na programu 17. i 18. jula, uz revanš susrete sedam dana kasnije.