instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Rekordan broj stranaka na Lokalnim izborima

Rekordan broj stranaka na Lokalnim izborima

Na Lokalnim izborima do sada je potvrđeno učešće čak 107 političkih stranaka, 309 nezavisnih kandidata/kinja i 58 kandidata/kinja predstavnika/ca nacionalnih manjina.

U moru stranaka koje će imati kandidate i kandidatkinje na Lokalnim izborima, pored dobro poznatih velikih stranaka, našli su se i Povratak otpisanih, Tvoja i moja stranka u BiH, Snaga centra, Nova partija, Prva bosanskohercegovačka stranka, Složna narodna stranka, Stranka pravde i povjerenja, Stranka spas i mnoštvo drugih.

Broj političkih subjekata koji će učestvovati na izborima nikada nije bio veći. U poređenju sa prethodnim izborima, broj stranaka je skočio sa 80-tak, koliko je u prosjeku bilo registrovano na Lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima. Broj nezavisnih kandidata/kinja porastao je čak i više – sa prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na čak 309, piše Istinomjer.ba.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je Izbore 4. maja 2016. godine za sve općine i gradove, osim za grad Mostar. Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao Lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku da bira lokalnu vlast kao i ostatak države.

“Zanimljivo je pogledati i na kojim će se glasačkim listićima naći najviše imena. Općina sa najvećem brojem registrovanih političkih subjekata u BiH je Kalesija, sa čak 18 stranaka i 30 kandidata/kinja. S obzirom da u Kalesiji živi oko 35.990 ljudi, to znači da ova općina ima po jednog kandidata na 750 stanovnika/ca. Poređenja radi, u Banjoj Luci, koja ima oko 200.000 stanovnika/ca, registrovano je 28 stranaka i 19 kandidata i kandidatkinja, to jest jedan politički subjekt na 4.238 osobe”, navode iz Istinomjera.

Većina ovjerenih subjekata kandiduje se za općinska i gradska vijeća i skupštine, no mnoge partije su ponudile i veliki broj kandidata/kinja za načelničke i gradonačelničke pozicije. Savez za bolju budućnost BiH ima najviše načelničkih kandidata/kinje – 81 od ukupno 143 općine u BiH. Tik iza SBB-a nalaze se SNSD i SDA sa 78 i 73 kandidata/kinje.

Istinomjer će i ove godine pratiti koliko stranaka i kandidata/kinja će ponuditi programske platforme na Lokalnim izborima, kao i procenat ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika/ca 12 najvećih općina iz cijele BiH za mandat koji je na izmaku, ističu aktivisti UG Zašto ne.

KOMENTARI