instant fap
Naslovnicainmedia danas

Rekordna godina bostana i dinje

Rekordna godina bostana i dinje

O tome da su domaći proizvodi najbolji i najkvalitetniji, svjedoči nikad ukusniji i slasniji bostan koji ovoga ljeta uspjeva na poljima oko Sanskog Mosta.

Na parceli kojom gazduje Zemljoradnička zadruga „Agrisan“ ove godine zbrajaju rekordan urod bostana i dinje.

U naselju Podlug, gdje se prema ranijim istraživanjima nalazi izuzetno kvalitetno poljoprivredno zemljište, već sedmicama traje berba lubenica i dinja.

Prema riječima Fehima Hadžiahmetovića, koji rukovodi sektorom poljoprivredne proizvodnje u ovoj zadruzi, na pamti se plodnosnija godina, a tome su doprinijeli i povoljni vremenski uslovi za uzgoj ove kulture. S jednog posijanog hektara, kako kaže Hadžiahmetović, očekuju urod od preko stotinu tona visokokvalitetne lubenice.

Hadžiahmetović objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno obezbjediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. Sem toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja. Najveći dio proizvoda u „Agrisanu“ plasiraju zahvaljujući sopstvenim kapacitetima. Rezultat kvalitetnog rada su bostan i dinja izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuća delicija tokom vrelih ljetnih dana. Problem na ovim prostorima predstavlja nepostojanje organiziranog otkupa, ali i činjenica da iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine stižu ogromne količine ovih kultura na ovdašnje tržište. Ipak, kvalitet i ukus bostana i dije sa sanskih polja kupci su prepoznali tako da problema s mušterijama nema.

KOMENTARI