instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

REKORDNE Površine zemljišta zasijane u Sanskom Mostu

REKORDNE Površine zemljišta zasijane u Sanskom Mostu

Na području općine Sanski Most u ovoj godini različitim kulturama biće zasijane rekordne površine zemljišta zbog povećanog interesovanja poljoprivrednika, ali i drugih građana za proljetnu sjetvu.

Prema riječima Huseina Selimovića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika u ovome gradu, oru se i pripremaju parcele koje decenijama nisu upotrebljavane, a veliki broj građana vlastite okućnice i dvorišta pretvara u bašte.

“Nije teško zaključiti kako je pojačan interes za poljoprivrednu proizvodnju uzrokovan aktuelnom situacijom zbog pandemije virusa korona i strahom da bi moglo doći do nestašice u snabdijevanju hranom. Jednostavno, ljudi žele da se obezbijede u slučaju najgoreg scenarija i za vlastite potrebe proizvedu nešto hrane”, ističe Selimović.

Direktor Zemljoradničke zadruge “Agrisan” Senad Hadžibajramović kaže kako vlada velika potražnja za sjemenskim materijalom te da se trude obezbijediti dovoljne količine za sve.

“Većinu smo obezbijedili prije izbijanja trenutne situacije, ali se pokazuje kako je potražnja građana za sjemenima enormna. Iako je stanje na granicama teško, zasad je situacija s nabavkom sjemenskog materijala još stabilna i mi pokušavamo osigurati dovoljne količine za predstojeću sjetvu”, kazao je Hadžibajramović.

Prema njegovim riječima, planiraju povećati i prozvodnju u vlastitom rasadniku, kako bi se osigurale povrtarske kulture za sve zainteresovane kupce.

Iako su predvidjeli proizvesti oko 100.000 rasadnica, Hadžibajramović dodaje da je već sada izvjesno kako će te količine biti mnogo veće.

Zbog povećanog interesa za proljetnu sjetvu Općinsko vijeće Sanski Most usvojilo je odluku da se iz općinskog budžeta izdvoji 100.000 maraka za nabavku sjemenskog materijala koji će biti podijeljen građanima.

Prema riječima Farisa Hasanbegovića, načelnika ove općine, odluka je vrlo značajna s obzirom na trenutnu situaciju i mogućnost da u narednom periodu dođe do otežanog snabdijevanja ili nestašice određenih životnih namirnica.

Već je objavljen javni poziv kojim su definisani svi potrebni kriterijumi za raspodjelu, a mogu aplicirati svi zainteresirani građani pod uslovom da površina koju žele zasijati nije manja od 300 kvadratnih metara. Vršiće se dodjela sjemena za uzgoj graha i krompira na način da građani sjemenski materijal kupe u poljoprivrednim apotekama, a novac koji su tom prilikom utrošili biće im naknadno refundiran. 

KOMENTARI