instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Rijeka Dabar poribljena pastrmkom

Rijeka Dabar poribljena pastrmkom

Članovi Sportsko ribolovnog društva “Devet rijeka” poribili su juče rijeku Dabar sa 330 kilograma potočne pastrmke lovne veličine, u sklopu priprema za otvor ribolovne sezone na ovu riblju vrstu, koji će se desiti narednog vikenda.

Prema riječima Ermina Grozdanića, predsjednika udruženja, riba je nabavljena zahvaljujući donaciji općine Sanski Most i samih članova društva, a kupljena  je u ribogojilištu u Konjicu.

“Ovo je nastavak našeg kontinuiranog poribljavanja Sane i njenih pritoka, a u proteklom periodu uspjeli smo u značajnoj mjeri rehabilitirati riblji fond, koji je u ranijim godinama u značajnoj mjeri bio devastiran. Također, kada se radi o rijeci Dabar, imamo ambiciozne planove u pogledu razvoja ribolovnog turizma”, kaže Grozdanić.

Prema njegovim riječima, ribolov na potočnu pastrmku, koja spada među najplemenitije vrste slatkovodne ribe, vremenski je ograničen u periodu između 1. oktobra i 1. marta.

Ribolovci smatraju da jedino ribolov na potočnu pastrmku zaslužuje da se nazove sportskim, a period kada je zabranjen lov ove riblje vrste je vrijeme njenog mrijesta i reprodukcije, te je zbog toga ova riblja vrsta zaštićena. Rijeka Dabar, lijeva pritoka Sane, izuzetno je bogata potočnom pastrmkom, zbog čega se na njenim obalama svake godine održavaju brojna domaća i međunarodna natjecanja u sportskom ribolovu ili mušičarenju. 

U pomenutom sanskom ribolovnom društvu ističu kako im u ovom trenutku, kada se radi o rijeci Dabar, najveći problem prave kormorani, čija su jata u velikom broju prisutna na ovom prostoru.

Ribolovci kažu kako je za svakog pojedinačnog kormorana dnevno potrebna količina ribe od dva do četiri kilograma. Kormorani na Sani u prosjeku borave oko šest mjeseci i to u periodu od oktobra do marta.

“Za to vrijeme oni zaista unište puno ribe, posebno kada su u ovolikom broju kao u zadnje vrijeme. Posebno je kritično što kormorani love u vrijeme mrijesta i kada se vrši poribljavanje rijeka, a nama je zbog razvoja ribolovnog turizma veoma važna brojnost ribe”, kaže Grozdanić.

KOMENTARI