instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Robiju zamijenili društveno korisnim radom

Robiju zamijenili društveno korisnim radom

Unsko sanski kanton je vodeći u FBiH kada je riječ o primjeni alternativne krivične sankcije koja umjesto zatvorske kazne predviđa društveno korisni rad na slobodi i samo u protekloj kalendarskoj godini izrečene su 83 takve kazne, podaci su Ministarstva pravosuđa USK.

Zanimljivo je kako je prva ovakva sankcija izrečena u Sanskom Mostu prije ravno 13 godina od strane sudije Enesa Selmana, aktuelnog predsjednika Općinskog suda .

Prema podacima Ministarstva pravosuđa USK u preko 200 slučajeva zatvorska kazna zamjenjena pomenutom alternativnom kaznom. Sve je veći broj osuđenika koji pristaje da umjesto odlaska u zatvor radi društveno korisne poslove. Isti tako, raste broj ustanova i preduzeća koji su voljni da se uključe u ovaj projekat i zaposle osuđenike.

Prema riječima Selmana, pomenutu krivičnu sankciju izriče sud uzimajući u obzir težinu krivičnog djela i njome se omogućuje licima koja su za učinjena krivična djela osuđena na kaznu zatvora do jedne godine da zamijene izdržavanje zatvora radom na slobodi.

Sudija Selman ističe kako su dosadašnja iskustva veoma pozitivna, te da su osuđenici u najvećem broju slučajeva savjesno obavljali zadatke na koje su raspoređeni.Kada su u pitanju ovakve sankcije, treba istaći kako nisu zanemarive ni finansijske uštede koje se na ovakav način ostvaruju, ako se ima u vidu da jedan zatvorski dan osuđenog lica košta oko 100 maraka, tako da se uštede mjere u stotinama hiljada maraka.

KOMENTARI