instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Rode u Trnovi čekaju prinove

Rode u Trnovi čekaju prinove

Najpoznatiji par roda u Sanskom Mostu, koje su svile gnijezdo na samom vrhu električnog stuba u sanskom selu Trnova, kako tvrde mještani, ovih dana čekaju da im se izlegu mladi.

Kako nas je upoznala jedna mještanka rode su doletjele prije nešto više od mjesec dana, a ženka je u poslednje vrijeme neprestano u gnijezdu i pretpostavlja se kako leži na jajima. Prema njihovim riječima, ženka je dugo patila za svojim ranijim životnim saputnikom, jer ga je ubila struja u trenutku kada je nesretno sletio na žicu obližnjeg dalekovoda. Ženka je tada, uzaludno, nekoliko sedmica čekala partnera, a potom odletjela u nepoznatom pravcu i dugo se nije vraćala.

Potom se ponovo pojavila i dane je provela u popravljanju gnijezda, a u njenoj blizini pojavio se drugi mužjak. Ove ptice su se potpuno odomaćile i nimalo se ne plaše ljudi, a njihovo gnijezdo je svega nekoliko metara iznad najprometnijeg dijela sela. Ornitolozi kažu kako sezona razmnožavanja bijelih roda započinje u proljeće, kada se prvi mužjaci vrate s juga, a nedugo potom im se pridružuju ženke.

Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza među rodama, je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

KOMENTARI