instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

SAD šalju proturaketni sistem THAAD u Južnu Koreju

SAD šalju proturaketni sistem THAAD u Južnu Koreju

Vojne vlasti Južne Koreje i Sjedinjenih Država saopćile su u petak kako su odlučile da razmjeste napredni američki proturaketni sistem nazvan Terminalno visoka pozicija odbrane (THAAD) , a koji će biti stacioniran u sklopu američkih snaga smještenih na Korejskom poluotoku (USFK).

Seul i Washington navode u zajedničkom saopćenju da nuklearne probe i brojna probna ispaljivanja srednjometnih balističkih projektila koje je izvela Sjeverna Koreja predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti i stabilnosti u Južnoj Koreji i kompletnoj azijsko-pacifičkoj regiji.

Južna Koreja i SAD nastavili su konsultacije od februara da li da razmjeste THAAD sistem na Korejskom poluotoku kako bi osnažili južnokorejsko-američku alijansu u reakciji na sjevernokorejsku prijetnju, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Dodaje se da su dva saveznika odlučila da razmjeste THAAD na Korejskom poluotoku u okviru mjera odbrane vojnih snaga alijanse i zaštite sigurnosti Južne Koreje i njenog naroda od nuklearnih proba DPRK i njenih balističkih projektila.

Razgovori zajedničke radne grupe dvije zemlje tokom proteklih nekoliko mjeseci razmotrili su i potvrdili vojnu efikasnost THAAD-a na Korejskom poluotoku, a radne grupe su u završnim pripremama za prijedloge ministrima odbrane za optimalnu lokaciju za razmještanje THAAD-a u smislu efikasnosti, zaštite okoliša, zdravlja i sigurnosti, navodi se u saopćenju, prenosi Xinhua.

Ukoliko se THAAD razmjesti na Korejskom poluotoku, on neće imati za cilj bilo koju treću zemlju i djelovat će samo u reakciji na sjevernokorejske nuklearne i raketne prijetnje, ističe se u saopćenju.

Južnokorejske susjedne zemlje, među kojima su Kina i Rusija, izrazile su, međutim, u više navrata zabrinutost oko razmještanja THAAD-a na Korejski poluotok jer njegovi radari mogu locirati projektile daleko van teritorije Sjevrene Koreje.

KOMENTARI