instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sadik Ahmetović podnio inicijativu za smjenu ministra Igora Crnatka

Sadik Ahmetović podnio inicijativu za smjenu ministra Igora Crnatka

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice, podnio inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

Ahmetović je podsjetio da je prije nekoliko dana u Potočarima bila komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici te da je “nakon svih ovih godina ministar Crnadak smogao snage da ponovo otpočne sa odlukom koja u sebi sadrži zabranu da djelatnici Ministarstva vanjskih poslova BiH učestvuju u organizaciji komemoracije, iako je Memorijalni centar institucija BiH“.

– Radi se o komemoraciji koja ima svoju ustaljenu praksu i mi smo u vremenu prvih odlazaka i komemoracija u Potočarima imali niz zabrana koje su dolazile iz institucija, kako entitetskih tako državnih i došli smo u fazu da prevaziđemo ove zabrane – kaza je Ahmetović.

On kaže da je rečeno da izjave načelnika Općine Srebrenica narušavaju vanjskopolitičke ciljeve BiH, odnosno jedan cilj, a radi se o dobrosusjedskim odnosima.

– Tačno je da izjave iz Srebrenice narušavaju te odnose, ali one su odgovor onima koji negiraju genocid. I ne može se tražiti krivac u onome ko želi pravdu i ko želi da se poštuju odluke i presude Međunarodnog suda pravde – istaknuo je Ahmetović, dodajući da su “ovdje potpuno zamijenjene teze”.

KOMENTARI