Samo 500 glasova je potrebno da stranka bude parlamentarna

HomeVijestiBiH

Samo 500 glasova je potrebno da stranka bude parlamentarna

Izbori su prošli, a s njima i brojna obećanja

Političko uređenje i izborni sistem Bosne i Hercegovine nude mogućnost da se koristeći razne pogodnosti uz relativno mali broj glasova dođe do nekih od najznačajnijih i najunosnijih pozicija u državi, BPK Goražde je odličan primjer ovog fenomena.

U BPK Goražde za ove Opće izbore bilo je registrovano 22.777 birača, a pravo da glasa iskoristilo je nešto više od 14.000 stanovnika ovog kantona. Ovako mali broj stanovnika i nizak izborni prag od tri posto omogućavaju da veliki broj stranaka uđe u kantonalnu skupštinu.

Tako je čak 13 stranaka prešlo izborni prag i dobili priliku da odlučuje o sudbini građana ovog kantona. Savez za bolju budućnost je dobio 517 glasova te tako kao 13. stranka ušao u Skupštinu sa 3,70 posto glasova. Ispod izbornog praga ostala je Republikanska stranka koja je dobila 408 glasova ili 2,92 posto.

Sa ovako malim brojem glasova potrebnim da se osvoji da bi se bilo relevantan politički faktor u ovome kantonu se pojavio veliki broj stranaka koje nikako ili minimalno djeluju na drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Bavljenje politikom je postalo svojevrsni biznis koji daje mogućnost da se prilično lako osigura skupštinski mandat, a uz malo sreće i udio u formiranju vlasti.

U BPK Goražde je izborni prag prešlo čak šest stranaka koje nisu prešle izborni prag u bilo kojem drugom kantonu ili nivou vlasti.

Da su se izbori u BPK Goražde pretvorili u svojevrsnu grotesku demokratije pokazuje i primjer doskorašnjeg zastupnika Edima Fejzića kojeg je Općinski sud u Goraždu proglasio krivim za kupovinu glasova na izborima 2018. godine.

Fejzić je prvostepeno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, a teretio se da, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u BPK Goražde da na izborima za zastupnika kantonalnoj Skupštini glasaju za njega, osobi iz Goražda dao 100 KM. Fejzić je i pored presude nastavio obavljati svoj mandat.

O kakvoj parodiji demokratije u BPK Goražde se radi pokazuje i fotografija navodnog dokumenta o raspodjeli pozicija buduće vlasti u BPK Goražde, a 10 stranaka podijelilo je sve pozicije – od ministarstava do škola i drugih ustanova.

Iako ovakav način podijele vlasti u Bosni i Hercegovini nije ništa novo, to što se pojavilo u javnosti je još jedan dokaz sumraka demokratije.

Naravno, ni tzv. “preletačevići”, nisu nepoznanica na političkom nebu Goražda. Pojedine stranke su to pokušale spriječiti potpisivanjem ugovora sa kandidata. Tako je stranka Demokratska fronta pokrenula protiv svoje bivše članice i zastupnice Edite Velić te zatražila isplatu 69.333 KM na osnovu Ugovora o uređivanju materijalnih odnosa DF-a i kandidata DF-a za sve nivoe vlasti, kojeg je ovjerio notar.

O tome da li je ova vrsta ugovora pravno validna svoje mišljenje će vjerovatno dati sud, ali sigurno da sve gore navedene situacije ne doprinose vjeri u demokratske procese u BPK Goražde.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0