instant fap

Samsung spremio osmojezgarni CPU: Svi detalji

Kompanija iz Koreje radi punom parom istovremeno na više frontova, pa za svoje uređaje već ima spreman i osmojezgarni procesor nove generacije.

Nedavno pokrenute glasne o Samsungu Galaxy S4 navode da će taj mobilni telefon imati prvi osmojezgarni procesor, koji će potpisati i izraditi lično Samsung.

Prema tvrdnjama AnandTech portala, Samsung već radi na finalnom dotjerivanju prvog na svijetu osmojezgarnog čipseta Exynos 5 Octa, uz četiri ARM Cortex-A15 jezgra i četiri ARM Cortex-A7 jezgra. Dodatna četiri jezgra, koja imaju manju brzinu i manje struje troše “uskaču” u situacijama kada telefon ne treba da radi punom snagom i na taj način štede energiju baterije.

Ovo znači da, iako čipset dolazi sa osam jezgara, u redovnoj upotrebi mogu biti samo četiri, u zavisnosti od toga koliko kompleksna operacija se izvršava. Brži set procesora je brzine 1.8 GHz, dok je sporiji snižen na 1.2 GHz. Korišćena je 28 nm tehnologija izrade.

Što se grafike tiče, Exynos 5 Octa imaće PowerVR SGX 544MP3 jedinicu brzine 533 MHz, što je za 30-60 MHz brže od konkurentskih modela iPad, iPhone i drugih.

(Mondo)

KOMENTARI