Sanacija gradske deponije u Sanskom Mostu

HomeLokalne temeSanski Most

Sanacija gradske deponije u Sanskom Mostu

Video nadzor na gradskom deponijom

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu realiziraće u narednom periodu projekat sanacije gradske deponije koja je smještena na lokaciji Sanska brda, na uzvišenju neposredno iznad gradskog područja. Projekat je izradio Institut za građevinarstvo iz Banjaluke, i on je prezentiran na javnoj raspravi koja je održana u Sanskom Mostu.

„Projekat sanacije podrazumjeva period od narednih sedam godina, a u tom vremenskom roku trebalo bi pronaći dugoročno i kvalitetno rješenje upravljanja otpadom u Sanskom Mostu.“, istakao je predstavnik pomenutog instituta, Siniša Cukut.

Prema njegovim riječima, sanacija podrazumjeva izgradnju izolacionog sistema kako bi se onemogućila kontaminacija zemljišta,te sistema koji bi riješio problem otpadnih voda i deponijskog gasa. Pored toga, predviđena je izgradnja objekata koji bi služili za odvajanje i selektiranje otpada kao i zaštitne ograde oko deponije. „Trenutno, radi se o potpuno nesanitarnoj deponiji gdje se otpad jednostavno zatrpava zemljom.

Pored toga, na ovom lokalitetu smješten je azil za pse koji su svakodnevno u kontaktu sa smećem, zbog čega prijeti opasnost pojave i širenja zaraza.“, istakao je Cukut. Zanimljivo je kako se sadašnja gradska deponija prostire na 26 dunuma zemljišta i koristi duže od tri decenije iako ne posjeduje upotrebnu i okolišnu dozvolu.

Sadašnja lokacija deponije vremenom je postala ekološki problem obzirom na urbanistički razvoj ovog područja, obzirom da su pojedina domaćinstva udaljena svega nekoliko stotina metara.  Proteklih godina, mještani koji žive u blizini deponije u nekoliko navrata su organizirali blokade i proteste tražeći da se na neki način riješi ovaj ekološki problem.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0