SANATEL Sanski Most u samom vrhu najpouzdanijih kompanija u BiH

HomeslajderNaše priče

SANATEL Sanski Most u samom vrhu najpouzdanijih kompanija u BiH

Otvoren konkurs za 50 radnih mjesta u Sanskom Mostu

U sklopu projekta “Certifikacija bonitetno pouzdanih preduzeća u BiH”, 3.995 kompanija iz BiH dobilo je certifikate bonitetne pouzdanosti, koje im je dodijelila kompanija LRC iz Sarajeva, na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara. Zahvaljujući tome, ovih 3.995 bonitetno pouzdanih firmi u BiH, od čega njih 2.673 u FBiH, a 1.322 u RS, zvanično je dobilo potvrdu vrhunskog tržišnog kredibiliteta, objavile su na portalu Poslovne novine.

Prema riječima Adnana Hrenovice, generalnog direktora kompanije LRC iz Sarajeva, certifikat boniteta pouzdanosti potvrđuje da su finansijsko stanje i opće poslovanje kompanije iznad prosjeka i da se nosilac certifikata boniteta nalazi među 12.9 posto najpouzdanijih kompanija od ukupno 30.738 preduzeća u BiH, koja su predala finansijske izvještaje za 2015. godinu.

“Cilj projekta je da kompanijama, koje su to svojim poslovnim rezultatima dokazale, omogućimo da imaju neovisnu i mjerljivu ocjenu svog tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Zahvaljujući dobijenim certifikatima, ovih 3.995 bonitetno izvrsnih firmi sigalizira stabilnost i sigurnost potencijalnim klijentima, dobavljačima i bankama” – rekao je Hrenovica.

Među kompanijama koje su dobile certifikate bonitetne pouzdanosti je i  SANATEL iz Sanskog Mosta. Afan Šupuk, direktor ove uspješne kompanije nije krio zadovoljstvo zbog certifikata bonitetne pouzdanosti, koje im je dodijelila LRC kompanija. Prema njegovim riječima to priznanje je značajno za njihovu kompaniju i predstavlja primjer uspjeha pouzdanosti na našem, ali i evropskom tržištu.

Certifikat bonitetne pouzdanosti se izdaje na engleskom jeziku, kako bi firmama poslužio kao referenca i u komunikaciji sa inostranim kompanijama, investitorima i dobavljačima, a prema riječima Adnana Hrenovice iz LRC-a, predstavlja izvrstan alat za promotivne i marketinške aktivnosti kompanija. Za sada, izgled i metodologija certifikata bonitetne pouzdanosti isti je za firme u BiH i Sloveniji, a u dogledno vrijeme trebao bi postati uniforman i u ostalim zemljama regiona.

Da bi pravno lice bilo kvalificirano za nosioca certifikata bonitetne pouzdanosti, mora biti registrovano u BiH, poslovati uz ostvarenu dobit, ne smije biti u procesu stečaja ili likvidacije. Takođe, mora predati finansijske izvještaje nadležnoj agenciji za posljednje dvije godine.

“U toku posljednje izvještajne godine pravno lice mora ostvariti prihode od najmanje 100.000 KM i ne smije imati prikazan gubitak iznad visine kapitala. U momentu izdavanja certifikata, pravno lice ne smije imati blokiranih bankovnih računa u periodu od jedne godine, čak ni za period od jednog dana” – objasnio je Hrenovica.

U skladu s metodologijom ocjenjivanja finansijskog statusa kompanija, u okviru LRC-ovog Business Intelligence System-a, pravno lice mora imati najnižu ocjenu boniteta 4 (odličan) ili 5 (izvrstan). Pravno lice sa ocjenom boniteta 4 mora imati povećanje prihoda, dobiti i broja uposlenih, a tekuće obaveze ne smiju iznositi više od 50 posto ostvarenih prihoda za posljednju izvještajnu godinu.

“Pod pojmom bonitet, u poslovnoj praksi podrazumijevaju se kvalitet i poslovna i finansijska stabilnost pravnog lica. Ocjena boniteta privrednih subjekata kreira se u skladu sa međunarodnim standardima i najboljoj praksi, a na osnovu dinamičkih i statičkih pokazatelja tj. ocjene pokazatelja o finansijskoj poziciji i finansijskom rezultatu. Predstavlja neophodnu pretpostavku za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka” – dodao je Hrenovica.

LRC d.o.o. na tržištu Bosne i Hercegovine već 16. godinu prikuplja i analizira informacije o kompanijama, s posebnim naglaskom na njihove finansijske rezultate i likvidnost, a u protekle tri godine aktivno radi i na bonitetnom ocjenjivanju kompanija.

Ocjena boniteta sastavni je dio LRC Bussiness Intelligence poslovne platforme i bazirana je na analizi finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija prema međunarodnim standardima i najboljoj praksi.

Na kraju, ako želite biti dio jedne od najboljih kompanija u Bosni i Hercegovini, javite nam se i ne gubite vrijeme, postanite dio najboljeg tima – SANATEL Sanski Most.

Više informacija na www.sanatel.ba

15241294_1840616002875148_195352653770981738_n 15253490_1840616006208481_4883209644648677418_n

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0