instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Sanski Most konačno dobio Prostorni plan, zašto je to važno

Sanski Most konačno dobio Prostorni plan, zašto je to važno

 – Općinsko vijeće Sanski Most u petak je, na vanrednoj sjednici, usvojilo Prostorni plan ove općine, čiji je rok važenja narednih 20 godina, a usvajanjem ovoga dokumenta riješiće se veliki broj problema koji su u proteklim godinama kočili prostorni i privredni razvitak ove lokalne zajednice.

Zanimljivo je kako je stari prostorni plan istekao prije pet godina, a donošenje novog je, zbog različitih administrativno-pravnih razloga, sve do sada bilo zakočeno.

Inače, za donošenje ovoga dokumenta vladao je veliki interes građana koji su nadležnim općinskim službama dostavili više od 400 primjedbi i prijedloga, a što je najvažnije, njegovim usvajanjem konačno će biti omogućena pretvorba poljoprivrednog u građevinsko zemljište, te time otkočen proces izdavanja građevinskih dozvola, kojih je trenutno preko 80 na čekanju.

Zbog nepostojanja prostornog plana posljednjih godina u značajnoj mjeri je zaustavljena nova gradnja na području ove lokalne zajednice, a na čekanju je i nekoliko velikih investicijskih projekata. Među takvim projektima je i gradnja nove proizvodne hale njemačkog investitora koji planira otvaranje novih 250 radnih mjesta. 

KOMENTARI