instant fap
NaslovnicaNaše priče

Sanski Most moj je grad

Sanski Most moj je grad

Na pitanje zašto volim svoj grad nije teško odgovoriti. Sanski Most je lijep grad u kojem ima dosta toga da se doživi i vidi. Rano ujutru kad se probudite prvo prošetajte po glavnoj ulici imena našeg komšijskog grada Prijedora, svjež zrak će vas razbuditi i razbistriti misli.

Iako  još jutro, vidjećete kako se gužva polako stvara, sve oko vas bruji, živi, i vi ćete već zaboraviti da ste u Sanskom Mostu jer tamo je doista kao na moru u ljetnom periodu.

Pristupajući Sanskom Mostu, najprije odabiremo polazište: građevinu ili događaj, ljude ili priču.

Ali je li Sana samo to? Ploča koja govori da ovdje počinje grad na devet rijeka, ili je Sanski Most nešto drugo, nešto više? Ili je samo skup ulica, trgova, uličica, zgrada, odvojaka i svih sporednih, ali bitnih stvari.

Prva tačka gdje se svi nalazimo je nezaobilazni Trg Ljiljana. Kad god nekog čekate, imate dogovor, spoj ili susret uvijek je Trg polazišna tačka svih događaja.

Osvajamo grad zaljubljujući se upravo u ta i takva mjesta. Osvajamo ga prvi puta kad neki kafić nazovemo svojim i barem neko vrijeme provedemo ispijajući jutarnje i poslijepodnevne i večernje kafe u njemu. I nema nekog objašnjenja zašto baš taj kafić i zašto baš to vrijeme, ali nekako se ukrste tvoje stope s nevidljivim silnicama grada i odvedu te onamo i ondje se desi neka čarolija.

Danas trg izgleda posve drugačije, a opet… Volim mu prilaziti, tom trgu. Volim ulice koje vode do njega. Volim preći most na rijeci Sani koji razdvaja dvije obale, lijevu i desnu kako ih popularno zovu.

Pokušajte ponekad, pogledajte Sanski Most odozgo i shvatit ćete da on doista diše, on je živ i treperav u dubini, on je više od mreže ulica i zgrada, on je jednostavno Sanski Most i diže se i spušta u ritmu našeg disanja.

KOMENTARI