instant fap
Naslovnicainmedia danas

Sanski planinari trebaju našu podršku za završetak planinarskog doma na Muležu

Sanski planinari trebaju našu podršku za završetak planinarskog doma na Muležu

Izgradnja planinarskog doma na Muležu odvija se dobrom dinamikom i prošle godine je ovaj objekat uspješno stavljen pod krov. Međutim, da bi bio konačno završen i priveden svojoj krajnjoj namjeni, neophodno je unutrašnje uređenje. U Sportsko planinarskom društvu „Mulež“ ističu kako su zadovoljni time što se, i u teškim okolnostima uslijed pandemije virusa korona, nastavilo na realizaciji ovog projekta.

Ipak, obzirom da su iscrpljene materijalne mogućnosti, za finalne radove oko uređenja doma biće neophodna pomoć donatora, a svi koji žele da pomognu mogu se obratiti članovima ovoga društva.

Planinarski dom na Muležu zamišljen je kao mjesto gdje će se odmarati, družiti i okupljati planinari i koji će služiti za promociju ovoga sporta i zdravog načina života.

Kada je riječ o Sportsko planinarskom društvu Mulež, treba istaći kako ono danas broji oko 70 članova različitih starosnih uzrasta. Često organiziraju planinarske i alpinističke pohode u zemlji i inostranstvu, ali i rekreativne šetnje za svoje članove i druge građane, te na taj način promovišu planinarstvo i zdrav način života.

Živopisna planina Mulež jedna je od omiljenih destinacija kada su u pitanju planinari, rekreativci i svi oni koji vole prirodu. Najviši vrh Muleža je Veliki Divič sa 1013 metara nadmorske visine. Veći dio planine čine listopadne šume dok na blažim zapadnim stranama dominiraju pašnjaci.

Sjeverne strane Muleža spuštaju se prema koritu rijeke Kozice koja se u podnožju ove planine ulijeva u Sanu kao jedna od njenih većih desnih pritoka. Iznad Divičkih stijena pruža se veličanstven pogled na kanjon rijeke Sane kao i na obronke planine Grmeč na zapadu. Obzirom na sve veću popularnost ove planine, nema sumnje da će planinarski dom upotpuniti kompletan doživljaj, te popularizirati planinarstvo i zdrav način života.

KOMENTARI