instant fap
Naslovnicainmedia danas

Sanski voćari očekuju dobar urod

Sanski voćari očekuju dobar urod

Za razliku od prethodne godine, kada je podbacio urod voća na području Općine Sanski Most, sanski voćari ove godine očekuju mnogo bolje prinose, potvrdili su u Udruženju voćara „Zelenika“.

Prema riječima Vehbije Okčića, predsjednika ovog udruženja, vremenske prilike su ove godine pogodovale vegetativnom razvoju voćaka, pa su gotovo sve vrste voća rodile izuzev šljive, od koje se očekuju manji prinosi.

Okčić ističe kako iz svoga voćnjaka očekuje oko 20 tona prvoklasne jabuke, te dodaje kako se preorjentisao ove godine na kvalitet vlastitih proizvoda. Prema njegovim riječima, na području Općine Sanski Most uzgaja se voće vrhunskog kvaliteta obzirom da se u najmanjoj mogućoj mjeri upotrebljavaju hemijski i drugi preparati kojima se voćke tretiraju.

Ono što će za sanske voćare ove godine predstavljati problem, uostalom kao i u prethodnom periodu, jeste plasman voća na tržište. Obzirom da ne postoje značajniji prerađivački kapaciteti niti otkupljivači voća, sanski voćari su prisiljeni da individualno nastupaju na tržištu.

Udruženja voćara „Zelenika“ danas broji dvadesetak članova i trudi se pomoći sanskim voćarima kroz realizaciju različitih projekata čiji je cilj povećanje obima ukupne voćarske proizvodnje na ovim prostorima.

KOMENTARI