instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Sanski vodeničar ne može bez svoje vodenice

Sanski vodeničar ne može bez svoje vodenice

Izet Kamber iz sela Pobriježje, nadomak Sanskog Mosta, danas je jedini aktivni vodeničar na rijeci Blihi, čija vodenica i dalje melje žito, te tako na ovim prostorima održava tradiciju staru stotinama godina. Iako u posljednje vrijeme ima ozbiljnih zdravstvenih problema, Kamber kaže kako se ne odriče ovoga posla i dodaje kako zahvaljujući njemu održava svoje ukupno zdravlje.

“Boraviti u prirodi, izvan gradske vreve, gužve i brojnih problema, za mene je prava privilegija. Cvrkut ptica, žubor rijeke i zvuk vodeničkog točka je ono što me odmara i relaksira. Nikakva bolja sreća nije potrebna meni”, kaže Kamber.

Prisjeća se kako je u prošlosti na rijeci Blihi, plahovitoj i hirovitoj lijevoj pritoci Sane, koja često plavi i čini štetu, bilo mnogo mlinova koje je pokretala snaga vode.

Danas ih je preostalo tek nekoliko, a Kamberova vodenica u Pobriježju jedina je koja radi po cijeli dan i u njoj svi koji žele mogu da samelju žito. “Imam dosta mušterija iz svih dijelova Sanskog Mosta, pa i susjednog Prijedora, koji dolaze i donose pšenicu, kukuruz, ječam ili raž. Žito koje se samelje ispod vodeničkog točka mnogo je kvalitetnije, zdravije i ukusnije. U električnim mlinovima sagori se unutrašnjost zrna i brašno izgubi na kvalitetu i ukusu”, kaže Kamber.

Prema njegovim riječima, ova vodenica postoji više stotina godina, a s vremenom je samo mijenjala svoj izgled. Posljednji put bilo je to 1986. godine, kada je bila sagrađena od drveta, a Bliha ju je potom uništila u velikoj poplavi. Poslije toga ozidana je od čvrstog materijala u obliku u kakvom je i danas prepoznatljiva.

“Ovaj posao sam naslijedio od oca i to je zanat koji se već dugo u našoj porodici prenosi s koljena na koljeno. Pored porodice Kamber, brigu o mlinu vodili su i članovi obitelji Medić, s kojima smo krvno povezani”, priča mlinar.

Dok objašnjava kako radi vodenica, podiže željeznu branu, a ukroćena Bliha potom protiče kroz badanj pokrećući mlinski točak i kameni žrvanj.

“Ovaj žrvanj je od bihacita, kamena koji se može pronaći samo u okolini Bihaća i poznat je po svojoj čvrstoći i trajnosti. Žito se u žrvanj sipa ravnomjerno i polagano melje težinom i snagom točka”, kaže Kamber. Ističe kako se usluga mljevenja brašna u vodenici nekada plaćala ušurom, drugim riječima vodeničaru se ostavljao dio samljevenog brašna.

“Sada je to drugačije, većina plati u gotovom novcu i tu se priča završava”, objašnjava ovaj sanski vodeničar.

Na kraju kaže kako život ne može zamisliti bez klopotanja vodeničkog točka, te da će njegova vodenica raditi i trajati dok je živ.

“Šta će biti poslije mene, o tome na razmišljam mnogo, ali mlade ne interesuju ovakvi poslovi. Ako ništa, neka barem mlin ostane kao uspomena na lijepu prošlost”, kaže stari vodeničar sa sjetom u glasu.

KOMENTARI