instant fap

Saradnja mjesnih zajednica i nevladinog sektora

Saradnja mjesnih zajednica i nevladinog sektora

Za većinu od ukupno devetnaest mjesnih zajednica koliko ih ima na području općine Sanski Most, već godinama najizraženiji su problemi infrastrukturne prirode.

Za njihovo rješavanje, pored angažovanja samih mještana kroz rad u organima mjesne zajednice, potrebna su značajnija finansijska sredstva, i to je jedan od osnovnih razloga što se sporo i teško rješavaju. Situacija na terenu je raznolika, tako da problemi u svim mjesnim zajednicama nisu isti.  Mnogo je načina na koji bi se nabrojani problemi mogli riješiti, međutim interes mještana sanskih mjesnih zajednica za rješavanje aktuelnih problema ne izostaje.

Samo u protekloj godini pet sanskih mjesnih zajednica Vrhpolje, Zdena, Stari Majdana i Lušci Palanka, aktivno su učestvovale u projektu Nansen dijalog centra iz Prijedora, koji je imao za cilj razvijanje međuentitetskog interetničkog dijaloga, razmjenu mišljenja i iskustava na području sanske i prijedorske općine. U sklopu ovog projekta provođene su različite aktivnosti, počev od predavanja, prezentacija, seminara, pisanja projekata i njihove implementacije. Pomenuti projekti prvenstveno su bili usmjereni na poboljšanje uslova života mladih. Na taj način Mjesna zajednica Lušci Palanka je opremila prostoriju za omladinu, instalirala tri kompjutera i spojila se na internet. Mjesne zajednice Zdena, Stari Majdan i Šehovci su opremali i uređivali svoje prostorije, a MZ Vrhpolje u sklopu ovog projekta je nabavila dresove i sportsku opremu za mali nogomet.

Istovremeno, u Mjesnim zajednicama Pobriježje i Stari Majdan od strane Udruženja građana Don iz Prijedora implementirani su slični projekti koji su imali za cilj uređenje prostorija za omladinu. Također, putem Foruma za sigurnost zajednice općine Sanski Most mjesne zajednice su uzele aktivno učešće u aktivnostima vezanim za rješavanje problema pasa lutalica. Implementacija ovog projekta, kojeg provodi UNDP i sigurnosni forum, nedavno je započela i s obzirom da se radi o veoma složenom problemu koji je regionalnog karaktera, u njegovo rješavanje potrebno je uključivanje šire društvene zajednice. I u narednom periodu većina aktivnosti u mjesnim zajednicama biće usmjerena na izgradnji civilnog sektora i jačanju komunikacije unutar organa mjesne zajednice, kao i podizanju svijesti kod mještana o potrebi veće samostalnosti prilikom donošenja odluka koje se nalaze u njihovoj nadležnosti.r

KOMENTARI