instant fap
NaslovnicaBiH

Sarajevo – grad koji nikako da se izgradi!

Sarajevo – grad koji nikako da se izgradi!

Onaj ko se danas zadesi u glavnom gradu BiH teško će se oteti dojmu da je rat stao prije 17 godina, niti će mu biti sasvim jasno šta su ratne ruševine a šta nedovršena postratna zdanja… Sarajevo se stalno gradi, ali nikako da se izgradi!

To da se u Sarajevu gradi kako kome padne na pamet i da su urbanistički planovi ovdje gotovo zaboravljen pojam, jasno je odavno. Brojne građevine koje su u glavnom gradu BiH nikle nakon rata, to potvrđuju skoro na svakom koraku.

No, ukoliko se završe, bar donekle stvaraju sliku obnovljenog grada, čak i ako posve odudaraju od starog gradskog jezgra ili svojim megalomanskim proporcijama žuljaju kao trn u oku. Jer, ruglo grada danas čine brojni ambiciozni arhitektonski poduhvati koji zjape nedovršeni, prljavi i prazni, pa niti čemu služe, niti im se nazire kraj. Kada se tome dodaju i zdanja koja se decenijama renoviraju ili stoje kao tužno podsjećanje da je gradom protutnjao rat, dobija se slika Sarajeva – grada koji se stalno gradi, ali nikako da se izgradi.