instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates, moguća sezonska linija iz Dubaija

Sarajevski aerodrom želi privući kompaniju Emirates, moguća sezonska linija iz Dubaija

Sarajevski aerodrom se nada da će privući jednu od najvećih svjetskih aviokompanija, Emirates, da pokrene letove za Bosnu i Hercegovinu kao odgovor na snažnu potražnju za putovanjima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i sa Bliskog istoka.

Aerodrom vjeruje da bi postojeće linije iz Dubaija, koje održava hibridni prijevoznik Flydubai, mogle biti dodatno proširene dolaskom Emiratesa.

“Iskreno se nadamo da će respektabilna aviokompanija kao što je Emirates razmotriti i prihvatiti našu ponudu kako bismo započeli pregovore. Između UAE i naše zemlje postoji velika potražnja i potencijal. Flydubai je naš partner dugi niz godina i sa njima imamo odličnu saradnju. U narednom periodu ćemo raditi na daljem unapređenju našeg partnerstva”, rekao je nedavno generalni direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić.

Flydubai je tokom ljetnih mjeseci obavljao do tri dnevna leta između svog čvorišta i Sarajeva. Ove godine glavni grad Bosne i Hercegovine bio je povezan s tri grada u UAE, druga dva su Abu Dhabi i Sharjah, dok se također mogao pohvaliti značajnom mrežom s drugim zaljevskim državama tokom ljeta, uključujući Saudijsku Arabiju, Bahrein, Kuvajt i Oman.

Vjeruje se da Emirates razmatra opcije za sezonsku uslugu do glavnog grada Bosne i Hercegovine. Odsustvo Qatar Airwaysa dodatno poboljšava njegove šanse na potencijalnoj sarajevskoj liniji. Aviokompanija je prekinula letove za glavni grad BiH na početku pandemije i do sada nije dala nikakve naznake kada i da li planira da obnovi operacije.

Viši potpredsjednik Flydubaija za komercijalne operacije, Jeyhun Efendi, ranije je rekao za EX-YU Aviation News: “Sarajevo je jedna od naših popularnijih ruta, ali je prilično sezonska. Tokom godina smo bili svjedoci rasta broja putnika od skoro 50 posto u odnosu na prethodnu godinu na ovoj ruti. Putnici na ovoj liniji uglavnom dolaze iz Dubaija, kao i naši povezujući letovi iz Zaljeva. Ovo je očigledno dolazni turizam.”

Emirates je povećao svoje prisustvo na području Balkana posljednjih godina, direktno ušavši na tržište pokretanjem linije između Dubaija i Zagreba 2017. Međutim, letovi su kasnije transformirani na sezonske i trenutno su obustavljeni zbog pandemije koronavirusa. Aviokompanija također dijeli codeshare na Flydubaijevim uslugama za Sarajevo, Beograd, Zagreb i Ljubljanu.

KOMENTARI