instant fap

Sarajevski gimnazijalci osvojili šest medalja na ruskoj Olimpijadi metropola

Sarajevski gimnazijalci osvojili šest medalja na ruskoj Olimpijadi metropola

Međunarodna Olimpijada metropola održana je u online formatu od 16. do 22. decembra. Grad Sarajevo je ove godine prvi put učestvovao u takmičenju, a učenici su osvojili ukupno šest medalja.

Olimpijada metropola je prestižno takmičenje za učenike srednjih škola koje organizuje grad Moskva. Organizator na takmičenje poziva većinu svjetskih metropola pa je tako ove godine na takmičenju učestvovalo preko 30 timova. 

Učenici iz Sarajeva su učestvovali na takmičenju iz 3 predmeta: matematike, fizike i informatike. Svi učenici su osvojili medalje u veoma jakoj konkurenciji. 

Matematičari Boris Stanković i Esma Mašić iz Druge gimnazije Sarajevo su osvojili bronze. Admir Zatega osvojio je srebro, a Haris Imamović bronzu iz informatike. 

Obojica su učenici Druge gimnazije Sarajevo, dok su fizičari Fatih Žgalj i Adin Frljak učenici Prve bošnjačke gimnazije. Fatih je osvojio srebro, a Adin bronzu.

Učenici su ovim medaljama stavili tačku na uspješnu godinu u kojoj su osvojili brojne svjetske, evropske i balkanske medalje.

Lideri tima bili su profesori matematike Amar Bašić i Emir Kalajdžija iz Druge gimnazije Sarajevo, studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Majra Šišić i profesor informatike Adnan Šalaka iz Druge gimnazije Sarajevo. 

Upravo oni su uz entuzijastične učenike najzaslužniji za organizaciju učešća Sarajeva na ovoj olimpijadi u veoma zahtjevnim online okolnostima. Grad Sarajevo podržao je učešće učenika na ovom takmičenju.

KOMENTARI