instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sastanak Zvizdića, Novalića i Cvijanović: Mehanizam koordinacije nije usaglašen

Sastanak Zvizdića, Novalića i Cvijanović: Mehanizam koordinacije nije usaglašen

Nakon petosatnog sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića s premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, tekst mehanizma koordinacije u vezi sa načinom donošenja odluka o evropskim integracijama BiH nije usaglašen.

Ovu informaciju potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, rekavši kako je “ipak, izražena nada” kako će tekst mehanizma koordinacije biti usaglašen na narednom sastanku sljedeće sedmice.

“Imali smo još jedan od sastanaka u nizu u vezi sa usaglašavanjem teksta mehanizma koordinacije. Sama atmosfera bila je konstruktivna, mogu reći da je nastavljen dodatni iskorak i pozitivan napredak i ukupan broj pitanja koja su na naki način ostala za jedno dodatno usaglašavanje, sveden na najmanji mogući broj. Govorim u ime svih, na narednom sastanku naredne sedmice ćemo finalizirati sve diskusije koje smo danas imali. Dakle, zadržavamo optimizam u pogledu usaglašavanja i izrade konačnog mehanizma koordinacije”, rekao je Zvizdić ne precizrajući koja pitanja su ostala sporna.

20160607_2_17397131_11136126_Web

Na usaglašavanje mehanizma koordinacije ranije je pozvalo Vijeće Evropske unije (EU) tražeći tako da se politike BiH međusobno usklade i implementiraju odnosno da djeluju “jednim glasom”.

Da usaglašavanje mehanizma koordinacije neće značiti uspostavu ili formiranje nove administracije ili institucije, istakla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

“Još jedan sastanak, ali mislim da se sada vidi konačno dorma ovog sistema koji omogućuje vlastima da izvršavaju evropske poslove. Danas smo završili neke oblasti na koje se ne moramo vraćati, ostaje još nekoliko. Mislim da smo u konačnoj fazi, treba provjeriti još neke stvari, ali u nekoliko narednih godina, kada je u pitnaju izazov u pripremanju određenih pozicija, zajedničkih, i utvrđivanje svih obaveza, da ćemo biti spremni za taj dio. Dobijamo različita pitanja, ovim se ne pravi nikakva nova administracija, već od postojeće formiramo zajednička tijela kako bi obezbijedili zajednički rad. Optimista sam po tom pitanju”, rekla je Cvijanović.

Da je na današnjem sastanku napravljen pomak uvjeren je bio i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Prema njegovim riječima, “jedno ili dva pitanja ostala su neusaglašena”.

“Željeli bismo svi da smo usvojili danas mehanizam, ali nismo. Napravili smo pomak, u suštini, mislimo da imamo još jedno ili dva pitanja i vjerujem da ćemo to naredni put usaglasiti, mislim da smo blizu kraja”, rekao je Novalić.

Sastanku koji je u toku pridružio se i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. On je čestitao predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima, dodajući da je ohrabren današnjim postignutim rezultatima.

“Zašto sam ja ovdje, zašto je EU zainteresovana za mehanizam, to se veže direktno za funkcionalnost. Važno je imati mehanizam koji će biti transparentan i uključiti sve razine vlasti. Time će se napraviti priprema za dalje korake koji slijede u procesu prbliživanja EU. Ključno je da se postigne konsenzus po ovom pitanju. U julu će se razmotriti vašu aplikaciju”, rekao je Wigemark.

cvijanovic novalic

Usaglašavanje mehanizma koordinacije garant je kredbilnosti bh. aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji koju su bh. vlasti predale 15. februara ove godine.

Osim usaglašenog mehanizma koordinacije, uslov za kredibilnu bh. aplikaciju i njeno razmatranje je i adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU.

U bh. javnosti posljednjih dana pojavile su se spekulacije kako mehanizam koordinacije vjerovatno neće biti usaglašen zbog političkih previranja nastalih nakon odluke Agencije za statistiku BiH da usvoji jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva u BiH, što vlasti iz RS-a ne odobravaju.

KOMENTARI