instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

SDA: Ako odvede zemlju u krizu, Dodik će izvući deblji kraj

SDA: Ako odvede zemlju u krizu, Dodik će izvući deblji kraj

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu euroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Vijeća ministara usvajanje modificiranog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).”ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odgađanja. To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a. Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imat će negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlantskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH”, upozoravaju iz SDA. 

Iz te stranke ističu da će, ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i bit će u potpunosti odgovoran za sve posljedice koje će nastupiti. 

“Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Vijeća za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Vijeće sigurnosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti. Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvest će zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome”, ističu iz SDA, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke.

KOMENTARI