instant fap
NaslovnicaBiH

SDA i ako izađe iz vlasti, neće blokirati budžet

SDA i ako izađe iz vlasti, neće blokirati budžet

BiH bi idućeg tjedna trebala dobiti budžet za ovu godinu. Ako ne bude nekih neočekivanih problema, Dom naroda Parlamenta BiH će 29. maja održati sjednicu na kojoj će potvrditi odluku Zastupničkog doma o prihvaćanju državnog proračuna u ukupnom iznosu od približno 1.395 milijardi KM, od čega je za financiranje institucija BiH predviđeno 950 milijuna, a za otplatu vanjskog duga BiH 445 milijuna maraka.

SDA ostao protiv

Rezultati glasovanja u Zastupničkom domu potvrdili su ono što je dan ranije najavio predsjednik SDA Sulejman Tihić, a to je da ova stranka neće glasovati za predloženi budžet. Ipak, pet ostalih stranaka iz dosadašnje vladajuće koalicije imali su dovoljan broj ruku za usvajanje budžeta. Pridružili su im se i zastupnici oporbenog Saveza za bolju budućnost, pa je budžet usvojen s uvjerljivim 31 glasom. U protivljenju predloženom proračunu zastupnicima SDA pridružile su se tek njihove kolege iz Stranke za BiH. U Domu naroda SDA ima mogućnost blokirati usvajanje proračuna, i to tako što troje njezinih izaslanika iz Kluba Bošnjaka ne bi došlo na sjednicu. Međutim, Tihić je poručio da SDA neće iskoristiti tu mogućnost, čak i ako preostalih pet članica odluče izbaciti njegovu stranku iz vladajuće koalicije. Upravo takav scenarij najavili su predsjednici SDP-a i SNSD-a Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik ako SDA ne podrži predloženi proračun. Na zadnjem sastanku “šestorke” poručili su Tihiću da će SDA sam sebe diskvalificirati iz vlasti ako njezini zastupnici budu protiv proračuna. Kako će se ta “diskvalifikacija” provesti u praksi još uvijek je nejasno. Najjednostavnija i najbrža opcija je da se dvojica ministara i jedan doministar iz SDA sami povuku iz državne Vlade. Za sada nema naznaka da bi SDA mogao sam istupiti iz vlasti, pa će “petorka”, ako se doista žele riješiti svog buntovnog partnera, morati krenuti dužim putom, a to znači zakonskom procedurom opoziva ministara. Kako će se novonastala situacija odraziti na funkcioniranje koalicije SDP – SDA na federalnoj razini, teško je pretpostaviti. Odnosi dvije stranke u Federaciji BiH ionako su narušeni zbog nadglasavanja SDA-ovih ministara u entiteskoj Vladi, a izlazak SDA iz državne vlasti samo bi dodatno produbio ovaj sukob na entitetskoj razini.

Moguće promjene

Prema informacijama iz krugova bliskih SDP-u i SDA, njihova koalicija na federalnoj razini vjerojatno će se održati do lokalnih izbora, a nakon toga su sve opcije u igri, pa i potpuna rekompozicija vlasti. Malo tko vjeruje kako se odnosi SDA i SDP mogu popraviti u idućih nekoliko mjeseci, te kako federalna Vlada u ovom obliku može dočekati kraj ove godine.