SDA – SIGURNO i u gradu na Sani!

Homeinmedia danas

SDA – SIGURNO i u gradu na Sani!

RTV USK / Emisija “U fokusu”

Općinska organizacija SDA Sanskog Mosta, sinoć je održala javnu tribinu. Neposredno prije tribine članovi ove stranke su položili cvijeće kod spomen obilježja oslobodiocima Sanskog Mosta na Trgu Ljiljana. 

Tribinu je otvorio Predsjednik KO SDA USK-a Jasmin Musić, nosioc liste za Kantonalnu skupštinu. Musić je pohvalio članove, simpatizere i rukovodstvo SDA grada na Sani koji svojim dosadašnjim radom i rezultatima zadržavaju poziciju jedne od najboljih i najorganizovanijih Općinskih organizacija SDA u cijeloj BiH.

„Vašu odgovornost prema Sanjanima vi dokazujete i večerašnjom tribinom u kojoj nije naglasak na promociji kandidata nego vašim građanima podnosite izvještaj o rezultatima rada u proteklom mandatu. To mogu i znaju oni koji cijene da su učinak i djela najbolji način da se  ojača snaga SDA u našem narodu, što vi neprekidno činite“, istakao je Musić u svome izlaganju.

Načelnik Faris Hasanbegović, kao prvi uvodničar, prisutne je upoznao sa činjenicom da je postizborna većina u Općinskom vijeću donijela našoj općini i njenim građanima nemjerljivu štetu. „Ta se šteta najviše realizira kroz nezakonite odluke koje su donosili u Vijeću i posebno kroz zaustavljanje realizacije projekata koji su od interesa za sve građane. Uspjeli smo tu famoznu destruktivnu „većinu“ smijeniti i na čelo Općinskog vijeća dovesti uglednu liječnicu Nadu Elijaš. Nju ovom prilikom posebno pozdravljam i u svoje a vjerujem i u vaše ime izražavam joj javnu zahvalnost na deblokadi rada svih institucija na našoj općini. Svakako dugujemo zahvalnost i nezavisnim vijećnicima koji su dokazali da im je interes građana na prvom mjestu“, zaključio je Hasanbegović.

Zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona Zinajda Hadžić prisutne je informirala o radu zakonodavne i izvršne vlasti na kantonu. 

„Prethodne četiri godine mandata možemo smatrati izgubljenim jer su obilježene neradom skupštine, nejasno definiranom skupštinskom većinom i aferama zvaničnika Vlade i Skupštine USK-a. Izmjene zakona o obrazovanju (predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom) vršene su s ciljem očuvanja skupštinske većine i ispunjavanja zahtjeva zastupnika u vladajućoj većini. U drugom dijelu mandata s ciljem očuvanja podrške zastupnika nastupilo je imenovanje privatnih ministara, savjetnika, direktora, zapošljavanje zastupnika i članova njihovih porodica. U budžet kantona Vlada F BiH je uplatila 72 miliona KM direktne pomoći. Cijelo vrijeme sprječava se rasprava o trošenju budžetskog novca i Izvještaji o izvršenju Budžeta USK-a ne dolaze na dnevni red skupštine. ŠPD „Unsko-sanske šume“ se koristi za uhljebljavanje rođaka i kadrova NES-a te je na taj način uposlen 171 radnik, a preduzeće je poslovalo s gubitkom od 2 miliona konvertibilnih maraka. O čemu je sačinjen negativan revizorski izvještaj. Zakoni doneseni na velika vrata u Skupštini USK-a nisu zaživjeli u praksi pa tako nije formiran Ured za borbu protiv korupcije niti postoje potpisani ugovori po Zakonu o javno – privatnom partnerstvu. Vlada USK-a nije donijela obećani Prostorni plan koji je bio osnov za realizaciju strateških i infrastrukturnih projekata na našem kantonu. Ne postoji negativna ocjena kojom bi se ova vlada mogla ocijeniti. Zbog toga je moja poruka na kraju da je sigurnost na našem kantonu zagarantirana povratkom na vlast SDA, a to je već sada i prema vašoj večerašnjoj posjeti SIGURNO“, zaključila je Hadžićka.  

Kandidat na listi za Parlament F BiH, Asim Kamber, prisutne je upoznao sa problemima koji su opterećivali rad izvršne i zakonodavne vlasti, ali i pokazateljima koji svjedoče i o pozitivnom učinku rada Vlade F BiH.

„Opterećen pandemijskim covidom, migrantskom krizom, činjenicom da su nas iz HDZ-a uporno ucjenjivali legitimnim predstavljanjem, a zapravo zahtjevom za trećim entitetom, mi smo u Federaciji BiH ipak zabilježili i pozitivne rezultate, prije svega zahvaljujući kadrovima SDA. Kolege Hamdija Abdić-Tigar, Husein Rošić  i ja smo u Federalnom parlamentu inicirali tematsku sjednicu na temu migrantske krize i na toj sjednici osigurali prva financijska sredstva za podršku Vladi kantona. Osigurali smo preko 20mil. KM za bolnice na našem kantonu. Naš ministar sigurnosti, Selmo Cikotić je osigurao financijska sredstva za izgradnju migracionog centra Lipa.  2022. godine smo u istoriji FBiH donijeli najveću budžet od 5,6 milijardi, smanjili unutrašnji i vanjski dug, povećali prosječnu plaću sa 834 KM iz perioda Nikšićeve vlade na 1.050 KM koja se isplaćuje u ovoj godini. Izvoz je u ovom mandatu udvostručen a iz federalnog budžeta smo izdvojili preko 700 mil. KM za podršku općinama i kantonima. Osigurali smo mjesečnu naknadu za sve porodilje i djecu kojoj je neophodan staratelj,  a za 95 000 djece u FBiH smo osigurali dječiji doplatak.“

Na kraju tribine, Kamber je istaknuo poruku da: „SDA nikada neće prihvatiti treći entitet i slabljenje države BiH, ma koliki bili pritisci na našu stranku i njene čelnike pa i oni pritisci koji dolaze od strane predstavnika međunarodne zajednice.

Poštovane Sanjanke i Sanjani, mi smo SIGURNI, da vi SIGURNO znate šta je SIGURNO za Bosnu i Hercegovinu i SIGURNOST svih naših građana. 

To je SIGURNO naša SDA, a u našoj Sani se već tradicionalno ZNA – 

SIGURNO pobjeđuje SDA!“ 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0