instant fap
NaslovnicaBiH

SDP ignoriše interese Bošnjaka u Bijeljini

SDP ignoriše interese Bošnjaka u Bijeljini

Zajednička lista je već bila dogovorena na lokalnom nivou, a podršku listi su dali i uticajni kadrovi SDP-a u RS-u Mirsad Đapo i Enes Suljkanović.

Centrala SDP-a u Sarajevu, kako saznaje naš list, zabranila je ogranku ove političke partije u Bijeljini da zajednički nastupi sa Strankom demokratske akcije i drugim probosanskim strankama na oktobarskim lokalnim izborima.

Ovu informaciju nam je potvrdio Jusuf Trbić (SDA), jedini bošnjački odbornik u Skupštini opštine Bijeljina. Naime, kako nam je kazao, devet nevladinih organizacija iz Bijeljine uputilo je poziv strankama pod nazivom “Bošnjaci zajedno za Semberiju”, u kojem su pozvali probosanske stranke da naprave zajedničku listu.

Tri odbornika

“Upozorili su da, ukoliko ne budemo imali zajedničku listu, dogodiće se da nijedan Bošnjak ne uđe u Skupštinu opštine. Takva iskustva smo imali na prošlim izborima. Samo sam ja ušao kao odbornik SDA. Zato što smo imali tri liste. Da smo imali zajedničku listu, imali bismo tri odbornika”, kazao nam je Trbić.

Prema njegovim riječima, zajednička lista je već bila dogovorena na lokalnom nivou. Podršku listi su dali i uticajni kadrovi SDP-a u RS-u Mirsad Đapo, delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i potpredsjednik SDP-a, i Enes Suljkanović, potpredsjednik RS-a.

“Centrala SDP-a je zabranila zajedničku listu. Đapo i Suljkanović su podržali prijedlog, jer žive ovdje i znaju kakva je situacija. Đapo je bio ovdje sa nama. Sve je bilo dogovoreno. Nažalost, iz centrale SDP-a je došao takav nalog”, ispričao nam je Trbić.

Bez Bošnjaka u SO

On se pita kome je u vrhu SDP-a stalo da Bošnjaci u RS-u, posebno u Bijeljini, ne uđu u Skupštinu i ne budu dio vlasti. To je, prema mišljenju našeg sagovornika, samo jedan korak ka potpunom nestajanju Bošnjaka iz Semberije.

“SDP potpuno ignoriše interese Bošnjaka u Bijeljini. Ovo su treći lokalni izbori kako to rade. Ovaj put je to dosta ozbiljnije nego ranije. Do sada su građani slabo izlazili na izbore. Ali, sada, zbog nepostojanja zajedničke liste, još manje će izaći”, kazao nam je Trbić, dodajući da će se ove godine vjerovatno dogoditi da nijedan Bošnjak ne uđe u Skupštinu opštine.