instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

SDP Sanski Most: Saopćenje za javnost

SDP Sanski Most: Saopćenje za javnost

Dva su razloga zbog kojih je OO SDP BiH Sanski Most ocijenila da je potrebno obrati ti se široj javnosti :

1. obilježavanje Dana općine 10.oktobar,20.godišnjice oslobodjenja Sanskog Mosta i protokol istog dogadjaja

2. jučer održana sjednica Općinskog vijeća Sanski Most Sa žaljenjem moramo skrenuti pažnju javnosti na kršenje Statuta općine i Poslovnika o radu Općinskog vijeća, kada je u pitanju organizacija i donošenje protokola za Dan oslobođenja Sanskog Mosta, 10. oktobra.

Naime, želimo podsjetiti predsjedavajućeg općinskog vijeća (koji usput nije bio ni prisutan da obilježi ovaj datum), a s njim zajedno i načelnika općine kojeg isti podržava kada je u pitanju donošenje odluka, da protokol ovako značajnog datuma i odluku o istom donosi Općinsko vijeće, te da je to definisano statutom Općine Sanski Most, koji je ovdje jasno prekršen.

I ovom prilikom želimo jasno pozvati predsjedavajućeg Općinskog vijeća Rajka Mrdju (koji je dio parlamentarne većine zajedno sa SDA, te kojeg su isti postavili) da pročita Statut općine Sanski Most i Poslovnik o radu OV, jer isti, sigurni smo, to nije uradio za svog dosadašnjeg predsjedavanja.

Sve nabrojano, ne bi ni predstavljalo veliki problem, da kao posljedica kršenja Statuta i načina donošenja protokola (svojevoljno, bez općinskog vijeća) nije došlo do, pomalo i komične, zloupotrebe govornice načelnika općine Sanski Most,dr Mustafe Avdagića.

Cijenimo da na svečanim sjednicama, posebno na ovako važnim datumima, nije mjesto za radikalnu, a posebno za besmislenu retoriku načelnika i njegovih gostiju (političara), izuzev Esada Bašagića koji se nije odnosio politikantski, za razliku od drugih. Načelnik općine je svojim govorom od trideset mninuta (na svečanoj sjednici OV) govorio o poplavama, kataklizmama, februarskim demonstracijama i kako je sve to, tobože, nastrojeno protiv njega lično (i njegovih službi), pa čak i priroda.

Ovaj komični (tragikomični) govor je išao do te mjere da se načelnik osvrnuo i na koaliciju SBB-SDA, bolje rečeno, čovjek je govorio o svemu, samo ne o oslobodjenju općine i o ovom, nama jako važnom, datumu. Ovom prilikom želimo ukazati na retoriku premijera kantona g. Izudina Saračevića (protiv medija, prosvjete), spominjući često granične prijelaze (Izačić), postala jako zapaljiva i na samoj svečanoj akademiji povodom Dana općine Sanski Most. Cijenimo da se isti, umjesto radikalnom retorikom, treba baviti problemom kako isplatiti dugovanja poljoprivrednicima, budžetskim korisnicima i mnogim drugim problemima u USK.

Ne možemo, a da se, ne dotaknemo jučerašnje sjednice Općinskog vijeća na kojoj se razmatralo izvršenje budžeta općine za prvih šest mjeseci ove godine. Klub vijećnika SDP BiH nije podržao pomenuti izvještaj jer smatramo da je loše izvršen. U izvršenju budžeta, ionako loše koncipiranom, ni slova niti broja o sredstvima za unaprijedjenje privrede, za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za mala i srednja preduzeće (=0 KM), o obrazovanju i ostalim, po nama najbitnijim segmentima, da i ne govorimo. Jako je važno da je najviše sredstava izdvojeno za finansiranje plaća uposlenih u općinskoj administraciji.

Mejrilo njihovog rada pokazuje upravo stavka neporeznih prihoda koja je je iz godinu u godinu manja. Ostala sredstva su najviše usmjerena na finasiranje udruženja i ustanova, koji su, većinom, eksponenti vladajuće, SDA politike.

Pitamo se kako isti budžet koji je prošli put povučen sa dnevnog reda sada ima potrebnu parlamentarnu većinu i podršku? Da li se ta podrška mjeri možda u KM? Činjenica je da je izvršenje ovog budžeta dobilo potrebnu većinu uz pomoć glasanja predsjednika kluba vijećnika SBB-a, Selvira Korlata, koji je zaista obilježio ovu sjednicu Općinskog vijeća sa svojim hoću-neću-hoću-neću-HOĆU glasati, kao neodlučna mlada.

Drago nam je da se i gospodin Radončić konačno ugledao na sanske SBB vijećnike, koji praktikuju biti dio parlamentarne većine još od početka mandata, samo nezvanično (njima ćemo posvetiti posebno štivo), i ozvaničio koaliciju sa SDA. Nadamo se da neće zastupati interese Bošnjaka kao zadnjih 20 godina.

OO SDP BiH Sanski Most

KOMENTARI