instant fap
NaslovnicaBiH

SDP-u se žurilo

SDP-u se žurilo

BEZ KONKURSA IMENOVAN PRIVREMENI UO RTVFBiH

Imenovanje je urađeno jer konkursna procedura traje dosta dugo i to bi moglo potrajati više mjeseci, opravdanje je predsjednika Kluba SDP-a u Zastupničkom domu PFBiH Jasenka Selimovića.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH s novom parlamentarnom većinom u utorak je imenovao privremeni Upravni odbor Radio-televizije Federacije (RTVFBiH) ne uvažavajući proceduru konkursa, kao i činjenicu da u Zakonu o javnom RTV servisu FBiH termin privremeni Upravni odbor ne postoji.

Dugotrajna procedura

U novi i za sada privremeni UO federalnog RTV servisa imenovani su, po prijedlogu SBBBiH Zehrudin Isaković, bivši direktor agencije Fena, po prijedlogu HDZ-a BiH Nino Ćorić te Vanja Kenjić, profesor sarajevskog Ekonomskog fakulteta kojeg je predložio SDPBiH. Osim njih, u UO će biti i Ranko Jović i Goran Samardžić, koji je član i sadašnjeg UO iz reda ostalih.

Imenovanje je urađeno jer konkursna procedura traje dosta dugo i to bi moglo potrajati više mjeseci, opravdanje je predsjednika Kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasenka Selimovića na učinjeno.

– Iz tog razloga, zastupnici nove parlamentarne većine su izabrali privremene članove. Nakon ovoga slijedi raspisivanje konkursa za izbor novog UO za naredne četiri godine, dodao je Selimović.

Nadalje, odluku o izboru novih članova UO zastupnici su pravdali istekom mandata dosadašnjih članova UO FTV-a Igora Solde, Kadrije Hodžića, Gorana Samardžića i Radenka Udovičića, ali i nizom nezakonskih odluka koje je ovaj upravni odbor donio tokom protekle četiri godine. Također, do smjene je došlo i zbog činjenice da je u tom periodu FTV tri godine poslovao prema nezakonito usvojenom statutu.

Držati se zakona

Prema riječima predsjednika UO RTVFBiH Igora Solde, imenovanje novog privremenog upravnog odbora nije stvar članova sadašnjeg UO, s njim na čelu, ali je upozorio da je potrebno držati se zakona i procedura kada su u pitanju nova imenovanja jer bi se ovakav potez mogao protumačiti kao politički pritisak. Kada su u pitanju navodne nezakonite odluke i radnje koje je provodio UO, Soldo je istakao da je UO radio sve kako bi se stanje na RTVFBiH poboljšalo i u čemu se na kraju i uspjelo.