instant fap
NaslovnicaVijesti

Šest zdravstvenih dobrobiti kupusa

Šest zdravstvenih dobrobiti kupusa

Od davnina se kupus koristi za liječenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge, i to ne samo obloge rana već i za bolove u crijevima, želucu, pa čak i kod preobilnih menstruacija.

Uz to, kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rješenje za one koji žele smršati ili koji trebaju asistenciju pri tome.

1. Kupus je prava hrana za mozak

Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove tvari sprečavaju i uništavanje živaca te jačaju odbranu od Alzheimerove bolesti i demencije. Kada se gleda usporedba zelenog i crvenog kupusa, crveni ima veći udio tih nutrijenata.

2. Sadrži mineral koji uljepšava

Odnosno, kupus sadrži sumpor koji pomaže “osušiti” masnu kožu, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je iznimno važan za lijepu kosu, kožu i nokte.

3. Pomaže kod detoksikacije

Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavni uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

4. Sprečava podizanje visokog tlaka

Zbog velikog udjela kalija u kupusu, njegova konzumacije održat će naše krvne žile “prohodnima”. Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

5. Pomaže kod glavobolja

Čak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano. Uz to, sok od prijesnog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osjetili rezultate.

6. Protuupalna svojstva kupusa

U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznati protuupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može umanjiti upale i iritacije, kao i smanjiti simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.

KOMENTARI