instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sigurnost u saobraćaju: Vozači koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela teroriziraju građane

Sigurnost u saobraćaju: Vozači koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela teroriziraju građane

Saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom su česta pojava na ulicama kako glavnog, tako i ostalih gradova u Bosni i Hercegovini, a pješaci su nerijetko na meti bahatih i nesavjesnih vozača. Sudski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević u razgovoru za Klix.ba kaže kako je stanje alarmantno te da se mora promijeniti set zakona.

On kaže kako nije dovoljno izmijeniti samo Zakon o sigurnosti saobraćaja koji je usvojen u Domu naroda, već se u prvom redu mora promijeniti Zakon o oduzimanju imovine koja je upotrijebljena zaizvršenje krivičnog djela.

“Vozači koji su povratnici u izvršenju krivičnih djela terorizaju stanovništvo. Ukoliko postoje zakonski uslovi da se takvo vozilo može prodati putem javne aukcije ili dati u humanitarne svrhe – to treba iskoristiti. Ovo je prešlo svaku mjeru i stanovništvo u Sarajevu je ugroženo, stoga je potrebno uvesti rigorozne mjere kada je u pitanju zakon i oduzimanje imovine, što treba biti poruka ljudima koji svakodnevno sjedaju za volan. Ne bi trebala postojati alternativa ukoliko se kod povratnika u izvršenju krivičnih djela pronađe vozilo, treba ga automatski oduzeti”, kaže Kovačević.

Vozilo pri brzini od 100 kilometara na sat je oružje, navodi naš sagovornik i dodaje kako je u takvim uslovima prosto nemoguće izbjeći smrt.

“Nema više alternative, nema vremena za čekanje, Zakon o prekršajima, Zakon o izvršnom postupku i Zakon o oduzimanju državne imovine treba uskladiti sa Zakonom o sigurnosti u saobraćaju i građani se jednostavno moraju braniti vlastitim sredstvima“, zaključuje vještak saobraćajne struke.

Njegov kolega Avdo Delimustafić, inžinjer saobraćaja, smatra kako vozače treba slati na dodatne psihotestove koji im mogu pomoći da prevaziđu krize ukoliko ih imaju.

“Nesreća se može dogoditi svakome i mala greška može se smatrati pogubnom. Najčešći uzroci nesreća su neprimjerena brzina ili greške koje prave pješaci i vozači u saobraćaju. Može se desiti da pješak prelazi na crveno, vozač ima tehničke mogućnost da se zaustavi, ali zbog brzine to ne može učiniti. Ljudi koji čine takva djela ne mogu shvatiti da na taj način, osim svoj, ugrožavaju i život drugih učesnika u saobraćaju. Moraju se poduzimati represivnije mjere, a u prvom redu pooštriti ljekarske preglede, pogotovo psihotestove, kada će ljekar psiholog reći da on više nije sposoban za upravljanje vozilom jer više nema odgovoran odnos prema tome”, navodi Delimustafić.

Naši sagovornici su kazali kako mora postojati sistem “naplate”, odnosno oduzimanje vozila ili vozačke dozvole bez prava upravljanjem, pogotovo kada je psihofizičko stanje ugroženo zbog različitih vrsta opijata.

Podsjećamo, u saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila u 21:40 sati kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu poginule su dvije pješakinje, kada ih je udario Golf VI.

KOMENTARI