instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Sirija je na rubu katastrofalne situacije

Sirija je na rubu katastrofalne situacije

Sirija je na “rubu totalnog građanskog rata” i treba primijeniti Annanov plan, upozorio je u petak šef britanske diplomatije William Hague nakon susreta u Istanbulu sa sirijskom opozicijom i glavnim tajnikom Ujedinjenih nacija.

– Glavni tajnik i ja, kao i opozicija u Siriji, mislimo da je Sirija na rubu katastrofalne situacije, na rubu totalnog građanskog rata i raspada Sirije u vjerskim sukobima, izjavio je Hague grupi novinara.

Hague, koji je učestvovao u Istanbulu s glavnim tajnikom UN-a Ban ki-moonom na konferenciji o Somaliji, pozvao je da se pooštre sankcije i pritisci na Damask, ocijenivši da “nije suviše kasno” da režim predsjednika Bašara el-Asada primijeni mirovni plan Kofija Annana.

– Vrlo je važno za sve nas da još povećamo pritisak da bi se primijenio Annanov plan. To znači da druge zemlje, počevši od Evropske unije treba da se udruže oko sankcija koje smo nametnuli režimu, izjavio je on.

– Ako oni dobiju jasnu poruku od Rusije i Kine, zemalja Arapske lige, da se približavaju posljednjoj šansi primjenom takvog plana, nije kasno da to urade, insistirao je ministar.

Hague je naglasio da Velika Britanija “ne planira trenutno nikakvu akciju izvan okvira UN-a”.

– Ako Ananov plan ne uspije narednih sedmica, trebamo se vratiti Vijeću sigurnosti UN-a, izjavio je on.