instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sjećanje na Fikreta Hodžića

Sjećanje na Fikreta Hodžića

Jučer je otvaranjem spomen ploče i spomen sobe u Trnopolju i Kozarcu obilježena godišnjica smrti Fikreta Hodžića, najpoznatijeg i najtrofejnijeg bodibildera u bivšoj Jugoslaviji. Hodžića je u julu 1992. godine na kućnom pragu ubio mladić Srbin kojeg je trenirao…

Uzdasi i suze na licima mnogobrojne rodbine, komšija i prijatelja koji su okupili u Trnopolju na otvaranju spomen ploče Fikretu Hodžiću najbolje govore o tome koliko je cijenjen i voljen bio ovaj vrhunski sportista, i prije svega, kažu, dobar čovjek.

Fikret Hodžić, šampion s osmijehom, kako su ga zvali, bio je istinska ljudska gromada. Kao najtrofejniji bodibilder i izvrsni pedagog nesebično je dijelio stečeno znanje s drugima. Bio je višestruki prvak Jugoslavije, apsolutni prvak Balkana, viceprvak Evrope i drugi u svijetu. Sve je to postigao vlastitim trudom i zalaganjem. Sam je izrađivao sprave za vježbanje te otvorio fitnes centar koji je postao mjesto okupljanja brojnih bodibildera iz BIH ali i regiona. Blistava karijera prekinuta je 9-og jula 1992. godine kada je Fikret izveden i ubijen nedaleko od porodične kuće u Trnopolju.

Spomen ploča i spomen soba u kojoj se nalaze fotografije, odijela i sportska oprema na kojoj je trenirao, kako je između ostalog istaknuto, trajno će svjedočiti o veličini i važnosti Hodžića kao sportiste i čovjeka.

KOMENTARI