instant fap
Naslovnicainmedia danas

Sjećanje na žrtve logora Betonirka

Sjećanje na žrtve logora Betonirka

U organizaciji Udruženja logoraša Sanski Most danas je upriličena posjeta lokaliteta nekadašnjeg logora Betonirka, odnosno spomen-obilježja koje je prošle godine podignuto na ovom mjestu.

Ovom prilikom odata je počast svim stradalim građanima nesrpske nacionalnosti, koji su u periodu agresije na BiH bili zatvarani u ovom zloglasnom logoru. Na postojanje ovog logora danas svjedoči spomenik u krugu benzinske pumpe Čavkunović, a koji je izgrađen u obliku ispružene ruke koja simbolizira izmučenu ruku logoraša iz koje raste cvijet

. Betonirka je bila nekadašnja tvornica betonske galanterije, a u krugu preduzeća nalazile su se tri garaže koje su 1992. godine pretvorene u logor. Na ovome mjestu ljudi su boravili u nehumanim uslovima, a premlaćivanja, mučenja i ubistva bila su svakodnevnica. Prema odluci tadašnjeg Kriznog štaba srpske opštine Sanski Most iz 1992. godine, u logoru Betonirka bili su zatočeni najviši politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata iz tog perioda, predstavnici sudske vlasti, policajci, islamski vjerski službenici, intelektualci, te drugi imućniji i viđeniji ljudi. Kako se navodi u presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Radoslav Brđanin, u logoru Betonirka bilo je zatočeno oko 120 ljudi.

Većina logoraša u ovaj logor je dovedena iz obližnje zgrade Policijske stanice gdje su bili zatvoreni, ali i iz drugih okolnih mjesta. Zatočeni Bošnjaci i Hrvati u logor su zatvarani u dva različita perioda. Prvi u ljeto 1992. godine, drugi u jesen 1995. godine. Ovaj logor je od svog otvaranja 26. maja 1992. godine, bio u funkciji do početka augusta iste godine, pa je ponovo aktiviran krajem septembra i u prvoj polovini oktobra 1995. godine.

KOMENTARI