instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Sjećate li se snijega koji je zatrpao Sanu

Sjećate li se snijega koji je zatrpao Sanu

Tačno4. februara 2012., velike snježne padavine okovale su veći dio Bosne i Hercegovine što je uzrokovalo velike probleme građanima. Obilni snijeg počeo je padati noć prije.

Tog dana obustavljena je nastava, saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran. Širom naše zemlje građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

Na taj dan, najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri Crvenog krsta dijelili su im hranu i čaj. Ovakvo stanje potrajalo je desetak dana prije nego se sve vratilo u normalu.

Iz Federalnog hidro-meteorološkog zavoda navode da se snježne padavine iz februara 2012. neće još zadugo ponoviti.

“Tu godinu ćemo pamtiti po dva velika rekorda, visini snijega i visokim ljetnim temperaturama. Obilježile su je velike suše sa najmanje padavina u 120 godina. Promjenjivost vremena je sve veća i rekordi su sve češće mogući”, kaže meteorolog Željko Majstorović.

KOMENTARI