instant fap
NaslovnicaVijestiGlobus

Sjevernokorejski vojnik preko minirane zone prebjegao u Južnu Koreju

Sjevernokorejski vojnik preko minirane zone prebjegao u Južnu Koreju

Sjevernokorejski vojnik prebjegao je u četvrtak u Južnu Koreju tako što je pješke, preko minskih polja, uspio preći jednu od najbolje čuvanih granica na svijetu, saopštio je generalštab južnokorejske vojskepotvrdivši da je vojnik priveden i da je pod istragom.

Južnokorejski združeni generalštab (JCS) je saopštio da je vojnik u 10 sati po lokalnom vermenu prešao vojnu crtu razgraničenja koja prolazi demilitariziranom zonom, koja je minirana.

“Naša vojska ispituje vojnika kako bi saznala zašto je prebjegao”, naveli su iz JCS-a.

Riječ je o rijetkom slučaju, budući da većina stanovnika Sjeverne Koreje koji prebjegnu u susjednu državu, to čine preko Kine.

Sličan incident se posljednji put dogodio u junu 2015. kada se jedan severnokorejski vojnik, tinejdžer, predao južnokorejskim trupama u Hwacheonu, sjeveroistočno od Seoula.

Demilitarizovana zona je teritorija koji prolazi sredinom Korejskog poluotoka, a koji je uspostavljena nakon Korejskog rata kako bi služila kao tampon zona između Sjeverne i Južne Koreje.

Ova linija razgraničenja je 250 kilometara duga, otprilike četiri kilometra široka te je, unatoč nazivu, najmilitariziranija granica na svijetu. Kontrolu nad njom zajednički vrše Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi, a pristup javnosti bez dozvole je strogo zabranjen.

Na južnokorejskoj strani postoje telefoni pomoću kojih oni koji prebjegnu iz Sjeverne Koreje mogu da zatraže pomoć.

KOMENTARI