instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Škola novinarstva i digitalnih medija

Škola novinarstva i digitalnih medija

Free radio iz Prijedora provodi projekat Škole novinarstva i digitalnih medija u kojem sudjeluju još četiri medijske kuće iz Bosne i Hercegovine, među kojima i RTV „Sana“. Za polaznike projekta danas je organizirana jedna u nizu edukativnih radionica na kojima su se učili osnovama radijskog i digitalnog novinarstva.

U proteklim godinama Free radio je organizirao dva ovakva uspješna projekta koja su bila lokalnog karaktera, dok u trećoj po redu Školi novinarstva i digitalnih medija sudjeluju i polaznici iz drugih gradova. U projekat su uključeni još „Šik radio“ iz Mrkonjić Grada, Radio „Vitez“ iz istoimenog mjesta, kao i Radio televizija Jablanica. Mentor ovoga projekta, Dejana Topić Daljević, kaže kako je cilj da se mladi ljudi edukuju o osnovama novinarstva i da se podstakne njihov društveni angažman. Jedan od predavača u sklopu ovoga projekta je Milovan Srdić, koji je bio sudionik prve škole novinarstva I digitalnih medija u organizaciji Free radija. Srdić kaže kako je zahvaljujući usvojenim znanjima zasnovao i radni angažman u ovoj medijskoj kući.

Polaznici iz Sanskog Mosta odabrani su putem javnog konkursa, a u sklopu dosadašnje edukacija upoznali su se s osnovama novinarstva, novinarskim žanrovima i montažerskim tehnikama. Ističu kako je ovo za njih novo iskustvo i prilika da nauče nešto novo.

Ovaj projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa BHRI, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

KOMENTARI