instant fap
Naslovnicainmedia danas

Skupštinska većina ignorira osobe sa invaliditetom VIDEO

Skupštinska većina ignorira osobe sa invaliditetom VIDEO

Na posljednjoj sjednici Skupštine USK-a, Predsjedavajući skupštine Agan Bunić nije dozvolio predstavnicima Udruženja osoba sa invaliditetom da se obrate poslanicima u Skupštini. Ovo je prvi put u istoriji zasjedanja Skupštine da se parlamentarna većina (A SDA i SDP-e) oglušila na zahtjeve invalidnih osoba.

            Da apsurd bude veći Bunić je tražio od policije da se invalidne osobe udalje od sale Skupštine. Interesantna je i činjenica da su predstavnici Udruženja invalidnih osoba nekoliko dana prije datuma sjednice tražili da ih nadležni ministar primi kako bi mu prenijeli svoje zahtjeve i zapažanja vezana za budžet.

            Na njihov zahtjev premijer Ružnić je odgovorio pozivom policiji da privedu čelnike invalidnih osoba, što je i urađeno, a ovu činjenicu nam je potvrdio i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacije Udruženja i saveza osoba sa invaliditetom Enes Alibegović.

U izjavi za medije Alibegović je istakao: „Mi smo informisani da nećemo dobiti sredstva za naš rad u 2018. godini, a to je značilo ukidanje sredstava za rad svih devet udruženja koja čine Koordinaciju udruženja invalidnih osoba USK. Nakon toga smo odlučili demokratskim sredstvima reagirati na takvo stanje, pa smo u nekoliko navrata pismenim putem zatražili prijem u Ministarstvu zdravstva i socijalne politike USK. Dobijali smo odgovore opstruktivne naravi uz redanje njihovih prioriteta, a nas nije bilo na tom spisku. Kada smo shvatili da nema razumjevanja za naše potrebe, došli smo 4. marta u salu ministarstva da sačekamo sastanak koji smo tražili. Kako do njega nije došlo, mi smo prenoćili u toj sali i ostali do narednog dana u poslijepodnevnim satima. Pošto ni tada nije bilo razumjevanja za sastanak, ostalo nam je da dođemo pred Skupštinu USK kada je bila zakazana redovna sjednica kako bi zatražili da se obratimo na sjednici i upoznamo poslanike s teškim položajem u kojem se nalaze osobe s invaliditetom i ignorantskim odnosom kojim se krši domaće zakonodavstvo i konvencije koje regulišu naša prava. To se odnosi na kršenje zakona o finansiranju naših udruženja, zdravstvenih premija,  odluke o ortopedskim pomagalima, strategije zapošljavanja i druga otvorena pitanja. I do sada je s predstavnicima vlasti bilo određenih neslaganja, ali se to uvijek rješavalo kompromisima, ali sada smo zatekli kordon policije ispred zgrade Skupštine USK koja je vlast čuvala od nepokretnih i teško pokretnih osoba. 

Ovo je presedan u jednom demokratskom društvu da se na ovakav način, kordonom policije, pokušala spriječiti realizacija naših osnovnih elementarnih prava“, naglasio je u svojoj izjavi Alibegović

Zastupnica SDA Zinajda Hadžić, i sama je bila iznenađena grubim ignoriranjem Vlade i parlamentarne većine osoba sa invaliditetom. U svojoj izjavi za medije Hadžićka je istakla kako su se: „Prije zasjedanja Skupštine, članovi udruženja osoba s invaliditetom okupili čekajući početak sjednice, a uputili su i pravovremeno zahtjev predsjedavajućem da njihovi predstavnici prisustvuju i obrate se na samoj sjednici. Oni su cijeli dan i noć bili ispred zgrade skupštine i u jednom momentu, dok sam izlazila iz zgrade, primjetila sam guranje i vidjela da policija ne dozvoljava predstavnicima invalidnih osoba da uđu na zasjedanje i obrate se. Mislim da institucije postoje zbog građana i da moraju imati više empatije i osjećanja za potrebe tih istih građana jer su osobe s invaliditetom najugroženija populacija. Također, trebalo je voditi računa da su to ljudi s zdravstvenim problemima, a znamo u kakvim su uslovima čekali.  Prilikom usvajanja budžeta, premijer je obećao da će uvažiti njihove zahtjeve i da će sredstva za finansiranje njihovih udruženja biti uvrštena, ali ne može se vidjeti na kojem kodu se ona nalaze i kako je planirana njihova realizacija, pa je teško u ovome trenutku reći da li će njihovi zahtjevi uistinu biti udovoljeni.“

Danas smo kontaktirali i predsjedavajućeg Skupštine USK Agana Bunića, ali on nam je rekao kako je zauzet i da u ovom trenutku ne može dati izjavu. Bunić na ovakav način jasno pokazuje da ga prava invalidnih osoba ni ne zanimaju.

KOMENTARI