instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Šljiva rodila usred oktobra

Šljiva rodila usred oktobra

Neobično je da voćka probehara polovinom oktobra, ali je još veća rijekost da na njenim granama rastu plodovi. Upravo se to dogodilo na imanju Fikreta Trožića, u sanskom selu Šehovci, gdje je ovih dana rodila šljiva.

Trožić kaže kako već dugi niz godina živi i radi u Švedskoj, te da godišnje odmore i slobodno vrijeme koristi kako bi došao u rodni kraj. „Prije nekoliko dana sam došao kako bih uradio neke poslove oko kuće i rezidbu voća, kada sam zapazio neobičnu pojavu. Na stablu šljive uočio sam behar, a potom na više grana sam zapazio zeleno lišće i već uznapredovale plodove. Nikada nisam vidio ništa slično“, kazao je Trožić. Dodaje kako je šljiva ove godine već bila rodila i ne može se načuditi otkuda ponovo plodovi na njoj usred mjeseca oktobra. „Neki kažu da je sve moguće u vrijeme globalnog zagrijavanja planete i drugih klimatskih promjena.

Opet, neki vjeruju u narodna predanja koja kažu da je, kada stablo šljive izbehara u oktobru, to znak jake i hladne zime.“, kaže Trožić. Biolozi pak kažu kako je u pitanju vegetativni poremećaj kod voćaka, koje se često dezorjentišu uslijed neobičnih vremenskih prilika koje ne priliče određenom godišnjem dobu.

 

Zlatan Čekić

 

KOMENTARI