Šljiva rodila usred oktobra

HomeLokalne temeSanski Most

Šljiva rodila usred oktobra

DOBRE VIJESTI Početak radova na izgradnji jednog od najmodernijih tržnih centara u BiH

Neobično je da voćka probehara polovinom oktobra, ali je još veća rijekost da na njenim granama rastu plodovi. Upravo se to dogodilo na imanju Fikreta Trožića, u sanskom selu Šehovci, gdje je ovih dana rodila šljiva.

Trožić kaže kako već dugi niz godina živi i radi u Švedskoj, te da godišnje odmore i slobodno vrijeme koristi kako bi došao u rodni kraj. „Prije nekoliko dana sam došao kako bih uradio neke poslove oko kuće i rezidbu voća, kada sam zapazio neobičnu pojavu. Na stablu šljive uočio sam behar, a potom na više grana sam zapazio zeleno lišće i već uznapredovale plodove. Nikada nisam vidio ništa slično“, kazao je Trožić. Dodaje kako je šljiva ove godine već bila rodila i ne može se načuditi otkuda ponovo plodovi na njoj usred mjeseca oktobra. „Neki kažu da je sve moguće u vrijeme globalnog zagrijavanja planete i drugih klimatskih promjena.

Opet, neki vjeruju u narodna predanja koja kažu da je, kada stablo šljive izbehara u oktobru, to znak jake i hladne zime.“, kaže Trožić. Biolozi pak kažu kako je u pitanju vegetativni poremećaj kod voćaka, koje se često dezorjentišu uslijed neobičnih vremenskih prilika koje ne priliče određenom godišnjem dobu.

 

Zlatan Čekić

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0