instant fap
NaslovnicaBiH

Slovenačka elektroprivreda tužila RS i traži odštetu od milijardu i 570 miliona KM

Slovenačka elektroprivreda tužila RS i traži odštetu od milijardu i 570 miliona KM

Premijer Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić tvrdi da će RS koristiti sva pravna sredstva da bi se Rudnik i Termoelektrana Ugljevik “obranili” u postupku koji je pokrenula slovenska elektroprivreda zatraživši sudskim putem odštetu od čak milijardu i 570 miliona KM.

“Možda su u prošlosti urađene neke radnje koje nisu u korist RS-a, ali moramo koristiti sve pravne lijekove da bismo se obranili u ovom postupku”, rekao je Džombić.

On ističe da se u ovom trenutku ne razmišlja o mogućem dogovoru o poravnjanju sa slovenskom tvrtkom.

Elektroprivreda Slovenije podnijela je tužbu protiv Rudnika i Termoelektrane Ugljevik u kojoj traži odštetu od čak milijardu i 570 miliona KM.

U novoj, prije tri mjeseca dopunjenoj tužbi, slovenska tvrtka je precizno navela iznose miliona koje traži kao odštetu po nekoliko osnova. Tačno 826.523.511 KM traže na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE Ugljevik, zatim 523.920.459 KM na ime naknade za gospodarenje udruženim sredstvima, te 65.950.700 KM na ime odštete zbog neisporučne električne energije od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008.godine, sve zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od 1. oktobra 2008. do isplate.

Prvobitni tužbeni zahtjev bio je od 66,8 miliona KM, ali je u januaru ove godine podnesena dopuna tužbe u kojoj slovenska elektroprivreda traži još oko milijardu i 500 miliona KM odštete od RiTE Ugljevik.

Sve ovo je konstatirala nezavisna revizorska kuća “Deloiette” u revizorskom izvještaju o radu RiTE Ugljevik u 2011.godini, a niko od nadležnih o novom odštetnom zahtjevu i njegovoj visini, koja je jednaka godišnjem budžetu Vlade RS-a, nije do sada obavijestio javnost.