instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Slovenija suspenduje Šengen sa Hrvatskom, evo šta to znači

Slovenija suspenduje Šengen sa Hrvatskom, evo šta to znači

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar za televiziju N1 Slovenija potvrdio je da će Slovenija suspendovati Šengen i uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Rekao je da je o tome već danas obavijestio ministre unutrašnjjh poslova Mađarske i Hrvatske.

Rekao je da je o tome već danas obavijestio ministre Mađarske i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Šengenskim kodeksom, koju će vlada sutra odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Europi. “Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Evropi. “Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Ministar nije želio otkriti kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati vlada i Europska komisija. “Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istaknuo je Poklukar.

Istaknuo je kako će nastojati što manje zakomplicirati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu. Šefovi slovenačke i italijanske policije dogovoriće i provedbu mjera na tom području.

Sve ovo znači da će Hrvatska uskoro ostati bez Šengena prema Sloveniji ni godinu dana otkad je uveden. 

Italija je obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici sa Slovenijom, saopštilo je slovensko ministarstvo unutrašnjih poslova, a potom je Slovenija odlučila da će ona kontrole uvesti na granicama prema Hrvatskoj i Mađarskoj.  

Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Trebale bi biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja, no 24ur.com javlja kako bi se, po njihovim informacijama, mjere trebale provoditi najmanje dva mjeseca. Za očekivati je da bi se najmanje toliko provodile i na granici Slovenije i Hrvatske.

Sve ovo znači da će Hrvatska vrlo skoro ostati bez Schengena na granici sa Slovenijom, ni godinu dana otkad je uveden. 

KOMENTARI