instant fap
NaslovnicaVijesti

Socijalistima u Francuskoj pripala apsolutna većina

Socijalistima u Francuskoj pripala apsolutna većina

Socijalistička partija francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i Stranka zelenih imat će apsolutnu većinu u novom sazivu skupštine, pokazuju preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Francuskoj. Prema podacima agencije CSA, socijalistički blok osvojiće od 283 do 329 poslaničkih mjesta u Donjem domu, a “Zeleni” od 12 do 18 mandata.

Analitičari navode da će to omogućiti Hollandeu da dobije neophodnih 289 poslaničkih mjesta za apsolutnu većinu nakon što bude održan drugi krug parlamentarnih izbora, prenosi Srna.

CSA navodi su konzervativci na putu da osvoje od 210 do 263 poslanička mjesta, a stranka krajnje desnice “Nacionalni front” do tri mandata.

Agencija Ipsos iznijela je slične zaključke iz svojih projekcija zasnovanih na djelimičnim rezultatima glasanja.

Zabilježena je i slaba izlaznost, jer je do 17 sati glasalo 48,31 posto što je blagi pad u odnosu na 49,28 posto, koliko je zabilježeno na izborima 2007. godine.

Da bi izbjegli izlazak u drugi krug, kandidati treba da imaju osvojenih više od 50 odsto glasova. Na izborima 2007. godine samo 109 kandidata je osvojilo više od polovine glasova u prvoj rundi.

Svi kandidati koji dobiju 12,5 posto glasova od ukupnog broja registrovanih glasača izašlih na izbore ići će u drugi krug zakazan za 17. juni.