instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Softić: Dodik referendumom testira dokle može ići

Softić: Dodik referendumom testira dokle može ići

Razlozi za održavanje referenduma u RS-u ne mogu se svesti na želju da se provjeri mišljenje naroda u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH kojom je 9. januar kao Dan RS-a proglašen neustavnim, smatra predsjedavajući Doma naroda državnog Parlamenta Safet Softić.

U razgovoru za Faktor on tvrdi da su ciljevi koje predsjednik RS-a Milorad Dodik želi postići ovim referendumom sasvim drugačiji od onih koje lider SNSD-a navodi u svojim javnim istupima.

– Sama činjenica da je Dodik locirao održavanje referenduma sedam dana prije izbora, ukazuje na to da je to njegovo glavno „gorivo” u predizbornoj kampanji. On je, praktično, i poziciju i opoziciju u oba entiteta doveo u takvu poziciju daje ovo top-tema izbora i da na neki način to njemu kod njegovog biračkog tijela osigurava predizbrne poene – rekao je Softić.

Međutim, naglašava da bi bilo previše jednostavno kada bismo kazali daje razlog za smještanje referenduma u predizborni period samo prikupljanje političkih poena, odnosno politički ,,ćar” koji bi se mogao dobiti u toku kampanje.

– Mislim da je referendum ipak dio jednog plana kojim Dodik, uz pomoć onih koji misle kao i on, testira međunarodnu zajednicu, odnosno glavne države garante Dejtonskog sporazuma u BiH. Ovim „probnim balonom”, odnosno test-referendumom, da ga tako nazovemo, Dodik isprobava strpljenje i izdržljivost međunarodne zajednice, te granice do kojih može ići kada je o tome riječ. Vrlo često možemo čuti Dodika da u svojim izjavama osporava ustavnu strukturu BiH, a možda u nekom budućem vremenu i njenu teritorijalnu cjelovitost. Sve su to, na neki način, „probni baloni” koji treba da pokažu koliko je međunarodna zajednica zainteresirana za BiH u onoj formi u kojoj je to ranije bila, te kako se međunarodna zajednica odnosi prema instituciji visokog predstavnika, koliko je spremna stati iza njegovih eventualnih odluka koje bi značile sprečavanje rušenja Dejtonskog sporazuma – kazao je Softić.

KOMENTARI