instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Španija slavi našeg Mersada Berbera: Smatraju ga jednim od najcjenjenijih slikara u Evropi

Španija slavi našeg Mersada Berbera: Smatraju ga jednim od najcjenjenijih slikara u Evropi

Fondacija španske banke “Afundacion ABanka A Coruña” nedavno je u gradu Coruña organizirala veliku izložbu svoje privatne kolekcije slika i skulptura, na kojoj je predstavila 34 ugledna španska umjetnika, među kojima se našao samo jedan stranac, naš veliki bosanskohercegovacki slikar, maestro Mersad Berber.

U Španiji je ostavio dubok trag u umjetničkom svijetu, i u toj zemlji ga smatraju jednim od najuglednijih i najcijenjenijih slikara u Evropi. Tome svjedoče mnogobrojne i dugogodišnje muzejske i galerijske izložbe u Madridu, Vigu, Gironi, Marbelli i Barceloni.

Posljednja najveća izložba muzejskog kataktera je održana 2009. godine u renomiranom muzeju La Caixa Forum, u samom srcu Barcelone.

– Fondacija Mersad Berber je veoma ponosna da se djela slikara Mersada Berbera i dalje izlažu u Španiji, te da su se njegova dva spektakularna djela, ulja na platnu, uvrstila u privatnu umjetničku kolekciju ove renomirane Fondacije, koja se kroz svoje aktivnosti zalaže za širenje kulture i umjetnosti u cjelokupnoj Španiji – kaže Ira Berber, član uprave Fondacije Mersad Berber.

Sa muzejskom izložbom “Fora de Foco” otvoren je prvi ciklus izložbi u gradu Coruña, a koji se nastavlja u gradu Ferolu, kao cirkularna izložba, koja će također trajati dva mjeseca.

– Velika je čast i privilegija biti dio ove prekrasne izložbe poznatih španskih slikara i kipara – Ističe Ira

KOMENTARI