instant fap
NaslovnicaVijesti

Španija službeno zatražila finansijsku pomoć eurozone

Španija službeno zatražila finansijsku pomoć eurozone

Španija je u ponedjeljak službeno uputila eurozoni zahtjev za financijsku pomoć, ne navodeći pojedinosti u vezi s planom koji bi trebao biti gotov do 9. jula, za kada je zakazan idući sastanak euroskupine. Španska vlada je izvijestila u četvrtak da će njezinim bankama trebati najviše  62 milijarde eura, polazeći od rezultata neovisnih revizija, a eurozona je ponudila najviše 100 milijardi.

“Ministar gospodarstva Luis de Guindos danas je u ime španske vlade poslao predsjedniku euroskupine Jean-Claudeu Junckeru pismo u kojemu traži financijsku pomoć za dokapitalizaciju financijskih subjekata kojima je ona potrebna”, ističe ministarstvo u saopćenju.

Zasad nisu utvrđeni ni iznos zatražene pomoći ni oblik zajma koji bi se bankama isplatio putem španskog javnog fonda za pomoć bankarskom sektoru.

Guindos je prošle sedmice najavio da bi se zajam mogao odobriti na 15 godina, “s kamatnom stopom od 3 do 4 posto”, prenose agencije.

Vlada u pismu napominje kako je spremna pojedinosti oko zajma utvrditi “prije 9. jula, kako bi se o tom pitanju moglo raspravljati na idućoj sjednici euroskupine”.

Španija će ovim planom postati četvrta zemlja eurozone, nakon Grčke, Irske i Portugala, koja će primati evropsku pomoć.

No zajam je namijenjen isključivo bankarskom sektoru koji je zapao u krizu 2008.