instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Srednjoškolci obilježili Međunarodni dan volonterizma

Srednjoškolci obilježili Međunarodni dan volonterizma

Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK) je, kao i prethodnih godina, uspješno obilježila Međunarodni dan volonterizma, 05.12.

Povodom toga je danas preko 300 srednjoškolaca volontiralo u periodu od 09 do 13 sati na raznim mjestima, od javnih do privatnih ustanova, a neke od njih su: vrtići, osnovne i srednje škole, biblioteke, radiotelevizijske kuće, humanitarne organizacije i udruženja, bolnice, te mnoge druge. Srednjoškolci su na ovaj način dali svoj doprinos u određenom obliku, ovisno od mjesta volontiranja.

Na svakom volonterskom mjestu se nalazio natpis: #volontirajiti, čime se i ostali pozivaju na dobrovoljan rad u lokalnoj zajednici, te poboljšanje stanja u društvu putem zajedničkog doprinosa.

„Kroz plan i program rada mreVUK-a USK, naši srednjoškolci su i ove godine obilježili Dan volonterizma. Volontiranje je jako bitan faktor i temelj za društveni razvoj, te na ovaj način srednjoškolci šire svijest o važnosti volonterizma i aktivizma.“, izjavio je Kenan Kečanović, predsjednik mreVUK-a USK.

Što se tiče same historije ovoga dana, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 1985. godine 5.decembar proglasila kao Međunarodni dan volonterizma, te se on na ovaj simbolični datum od tada obilježava.

Cilj obilježavanja ovog dana jeste učiniti vidljivim sve aktivnosti volontera, kako na lokalnoj, tako i na međunarodnoj razini, podsticanje što većeg broja mladih da budu dio aktivnog kolektiva, te jačanje svijesti o značaju dobrovoljnog doprinosa. Rezultat volontiranja nije samo društvena progresivnost i napredak, već i njegovo pozitivno djelovanje na ljude u smislu izazivanja empatije, humanosti, solidarnosti i ostalih vrijednosti.

KOMENTARI