instant fap
Naslovnicainmedia danas

SRETAN ROĐENDAN Podgrmeč slavi 80 godina postojanja

SRETAN ROĐENDAN Podgrmeč slavi 80 godina postojanja

Na današnji dan, formiran je Nogometni klub „Podgrmeč“ iz Sanskog Mosta. Taj historijski datum je 4. april 1944. godine, a sanski nogometni klub je i prvi organizovani sportski kolektiv u tadašnjoj novoj Jugoslaviji.

Već 22. aprila iste godine odigrana je na polju zvanom Redak prva utakmica novog kluba sa igračima iz Engleske vojne misije. Podgrmeč je na improvizovanom igralištu bez stativa i mreža, na oduševljenje brojnih prisutnih građana, slavio ubjedljivu pobjedu od 6:1. Odigrana je i revanš utakmica, a Sanjani su ponovo bili bolji od Engleza i pobijedili su sa 1:0.

Podgrmeč je prije rata imao uspona i padova, a takmičio se u mnogim tadašnjiim ligama u Bosni i Hercegovini, ali je sa uspjehom učestvovao na brojnim takmičenjima i turnirima koji se organizirali u tadašnjoj Jugoslaviji.

Dokaz za to je ogroman broj pehara, plaketa i priznanja koje krase vitrine ovoga kluba. Drugi rođendan Podgrmeča je 23. decembra 1995. godine, kada je održana njegova obnoviteljska skupština. Tada je odlučeno da su boje kluba zelena i žuta što je prepoznatljivo i po grbu kluba koji nosi te dvije boje. Podgrmeč odmah počinje sa takmičenjem u tadašnjoj Kantonalnoj ligi USK. Nakon toga, redaju se šampionske titule, te Podgrmeč ubrzo postaje i član Prve lige Federacije BiH.

Bilo je ispadanja iz lige, zatim ulazaka u prvoligaško društvo, a bio je i na pragu ulaska u Premijer ligu BiH. Podgrmeč je više puta bio i osvajač KUP- BiH za područje Unsko – sanskog kantona.

Najveći uspjeh Podgrmeča u ovom takmičenu je plasman među osam najboljih ekipa u BiH. Trenutno se klub takmiči u Prvoj ligi FBiH grupa zapad. Treba naglasiti da u Podgrmeču rade sve selekcije – pjetlići, pioniri, kadeti, juniori i seniorska ekipa. Također, mlađe selekcije ostvaruju zavidne rezultate na mnogobrojnim takmičenjima i turnirima.

Kroz Podgrmeč je za postojanja prodefilovalo na hiljade Sanjana igrača i sportskih radnika, ali i sportista iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju kluba, njegovom opstanku u najtežim vremenima, ali i ostvarivanju velikih rezultata.

KOMENTARI