instant fap
Naslovnicainmedia danas

Sretno, Envere! Meč karijere za našeg boksera

Sretno, Envere! Meč karijere za našeg boksera

Bosanac Enver Šljivar trenutno je jedan od najpoznatijih boksera sa bh. državljanstvom ne samo u Švicarskoj gdje živi, već i u Njemačkoj te u drugim većim zemljama Evrope.

Već punih deset godina je Šljivar u svijetu boksa u superteškoj kategoriji. U tih deset godina iza njega su 43 boks meča. Od toga 38 pobjeda, a 22 bile su sa nokautom.

-Iza mene ne stoji ni jedna veća bokserska agencija ili skupina. Ja sam u ovih deset godina sve sam postigao, a to je još veća satisfakcija u životu koja me tjera naprijed. Pored boksa imam i svoj posao, tako da je svaka pobjeda meni posebno draga jer sam je izvojevao sam i sa krugom ljudi i prijatelja koji su od samog početka tu pokraj mene – ispričao nam je Šljivar na početku razgovora.

Na naše pitanje ko finansira njegove bokse mečeve, Enver je odgovorio:

-Vjerovali ili ne, ali sve ja to sam finansiram. Međutim, kako jedna pobjeda stiže drugu, očekujem uskoro i da mi se javi sponzori koji su zainteresovani za ono čime se ja bavim i koji su zainteresovani za moje uspjehe i pobjede. Sa sponzorima bi bilo sve mnogo lakše. Ja sam u 24. godini života počeo amaterski da se bavim boksom, rodila se neka moja ljubav prema tom sportu, da bi na kraju dosao do visoko rangiranog profesionalca. Pronašao sam se u svemu tome, tako da ni jednog momenta nisam zažalio što novac od drugog posla kojim se bavim ulažem u boks. Danas sam tu gdje jesam i slobodno mogu reći da se danas borim sa najjačim imenima u svjetu boksa.

S kim bi volio da se nađeš u ringu?

-To je u svakom slučaju legenda boksa i jedan od najjačih u superteškoj kategoriji Badr Hari iz Maroka. To mi je neostvareni san, ali nadam se da će se i to uskoro ostvariti.

Nešto o tvojoj posljednoj pobjedi?

-Taj boks meč bio je u švicarskom gradu Cirihu gdje inače ja i živim. U pitanju je bio jedan veoma jak crnac, bokser iz Njemačke. Bio sam jako dobro pripremljen i u trećoj rundi sam ga nokautirao. Dvorana je bila prepuna Bosanaca i Hercegovaca, zaviorile su se zastave moje zemlje BiH. Bila je to borba za svjetsku titulu i ja sam je osvojio. Dakle, ja sam Svjetski prvak u superteškoj kategoriji u WKU organizaciji.

Šta za tebe znači ta pobjeda i ta osvojena titula?

-Ja sam prošle godine boksova u Njemačkoj protiv njihovog jako popularnog boksera Mišaela Smolika, iza koga je stajala kompletna njemačka bokserska organizacija, a kao i poznata i popularna TV kuća SAT1, koja je taj boks meč prenosila uživo. I on i ja smo bili svejtski prvaci u istoj kategoriji,a on je morao da pobjedi. Meni je, a to mogu slobodno reći, pobjeda ukradena. Njegov menadžer, njegova TV kuća… ma svi su stajali uz njega i on je morao iz tog boks meča izaći kao pobjednik.

Cijeli svijet je vidjeo tu prevaru, ali to je još više meni podiglo rejting. On je onda otišao u najveću boksersku organizaciju na svijetu Glory, ali potpisom ugovora nije više smjeo da se bori van njih. A, da bi odbranio titulu koju je dobio u boksu meču sa mnom, morao je svake godine da se bori, tako da mu je ona oduzeta. Ona je onda automatksi pripala meni i ja sam je sada u ovom posljednjem boks meču odbranio. Tako da sam ja sada na vrhu.

Enver Šljivar nam je rekao da još uvijek ne može da živi od boksa, ali se nada da će se to uskoro promjeniti. Njegov naredni boks meč je 7. decembra ove godine u njemačkom gradu Frankfurtu gdje očekuje da će ga gledati više od 7.000 ljubitelja boksa. Tu večer će ulaziti dva puta u ring, a radi se o velikom svjetskom bokserskom prvenstvu.

-Posebno sam sreatn što se svaki moj boks održava pod zastavom Bosne i Hercegovine jer jednostavno ne bi mogao da budem ni pod jednom drugom. Ja se jednostavno ponosim zemljom iz koje dolazim, BiH je u mom srcu, a kada me navijači ponesu na boks meču, kada vidim da su se zavijorile zastave BiH, to mi daje još više snage i vodi me do pobjede, piše Ekspanzija.com.

Na posljednjoj pobjedi Enveru Šljivaru od srca je čestitao i poznati muzičar i pjevač Željko Joksimović. Njih dvojica su se sreli na Željkovom koncertu koji se održao poslije Enverovog boks meča. 

Enver nam je još na kraju rekao da su posebno za njegove pobjede zaslužni njegov trener  Edin Zrno iz Sarajeva i njegov tetak Emir Hadžihajdarević.

KOMENTARI