instant fap
NaslovnicaMagazin

Šta ako ste u samoizolaciji, a imate psa ili mačku

Šta ako ste u samoizolaciji, a imate psa ili mačku

PRAVILA što smijete, a što ne smijete raditi dok ste u samoizolaciji prilično su jasna, a najbitniji naputak je da “nije dozvoljeno izlaziti iz kuće”. Štoviše, propisana je novčana kazna za one koji se na to ipak odluče. Jasna su pravila i, ako ste u samoizolaciji, a vaši ukućani nisu, kako se ponašati.

Dok su ostala pravila prilično definirana, jedno ipak nije. Šta ako imate kućne ljubimce, konkretno psa, i svi vaši ukućani su u samoizolaciji ili ste samac? Jesu li i psi osuđeni na samoizolaciju i mogu li izdržati 14 dana s vlasnikom u stanu?

Psi i mačke ne prenose virus

Za početak valja naglasiti kako ne postoji nijedan dokaz da domaće životinje, prije svega psi i mačke, prenose koronavirus. Isto tako, nije poznat nijedan slučaj da su kućni ljubimci oboljeli od bolesti COVID-19.

“Nije dokazano da kućni ljubimci (npr. psi i mačke) imaju veći rizik zaraze nego ljudi. Kao mjera opće predostrožnosti, u kontaktu sa životinjama pridržavajte se osnovnih načela higijene”, stoji na službenim stranicama vlade. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također na svojim službenim stranicama navodi da ne postoje dokazi o prijenosu virusa s pasa i mačaka na ljude, kao ni obrnuto, no isto tako daju i preporuku.

“Izbjegavajte kontakt s ljubimcem ako ste zaraženi ili u samoizolaciji”, stoji na službenim stranicama Svjetske zdravstvene organizacije. Isto tako preporučuje se i da perete ruke prije i nakon kontakta s vašim kućnim ljubimcima. Naime, psi i mačke na svojim šapama mogu prenijeti COVID-19 pa bi zbog toga trebalo pojačati higijenu nakon svakog izlaska psa, a kućnim mačkama koje povremeno bez kontrole izlaze van zabraniti izlazak.

Isto tako, kao i kod običnih predmeta, postoji mogućnost mehaničkog prijenosa virusa pa tako bolesna osoba može iskašljati virus na dlaku kućnih ljubimaca.

Ako vam je određena samoizolacija, bilo bi najbolje da svog psa ili mačku predate nekom članu vaše obitelji ili kućanstva koji nije u samoizolaciji, no ako to ne učinite nema jasnih preporuka. U svakom slučaju, zdravorazumski je preporučiti da nipošto ne napuštate svoje ljubimce i ne bacate ih na ulicu.

Preporučuje se da stvorite zalihe hrane za svog psa i mačku kako ne bi opterećivali nekoga tko bi se brinuo o vašem kućnom ljubimcu u slučaju epidemije. No, kako pas traži izlaske vani i šetnje postavlja pitanje kako se nositi s tim?

Ako živite u zgradi, a nemate okućnicu i vrt gdje možete pustiti psa – u problemu ste. Psi su naime skloni nervozi ako im nije osiguran dovoljan nivo uobičajenih aktivnosti.

Problemi vršenja male i velike nužde su rješivi u stanu, dok dio veterinara za izolaciju u stanu predlaže tzv. mentalnu stimulaciju. To ukratko znači da morate nekako zabaviti svog psa. Naučiti ga novim trikovima i sakrivati predmete po stanu s nagradama (poslasticama). Ako pas pokaže ipak ponašanje kakvo za njega nije uobičajeno kontaktirajte veterinara i potražite neki savjet.

Što se mačaka tiče, oni ne bi trebale imati problema oko drugačijih navika svog vlasnika.

Za karantenu ipak drugačija pravila

U slučaju da se proglasi karantena, ne bi smjeli bez razloga napuštati dom. Ako već morate ići na posao morat ćete imati dokument s potpisom poslodavca, a za svaki izlazak neko opravdanje. No, psa smijete šetati u uvjetima karantene.

U tom slučaju morate kod sebe imati osobne dokumente kako bi se policija uvjerila da ipak niste sa psom otišli predaleko…

index

KOMENTARI