instant fap
NaslovnicaMagazinTech & Gadgets

Šta je USB-C i zašto nam stvarno treba?

Šta je USB-C i zašto nam stvarno treba?

Najveća promjena koja je došla s novom iPhone 15 serijom pametnih telefona – prelazak sa starog Lightning na standardni USB-C punjač, dovela je taj “univerzalni konektorpunjač” u središte pozornosti kako ljubitelja tehnologije tako i običnih korisnika.

USB-C je prvi put predstavljen 2014. godine i od tada postaje sve prihvaćeniji u tehnološkoj zajednici.

Njegov nastanak potaknut je željom da se konačno pronađe rješenje za zbrku izazvanu mnoštvom različitih punjača (3,5 mm ulaz za slušalice, VGA, USB…) s kojima se ljudi muče više od dva desetljeća.

Ne samo da je novi punjač eliminisao probleme s kojima se suočavaju USB-A i USB-B već je donio i mogućnost brzog prijenosa podataka, prijenosa video signala i punjenja baterije putem jednog kabla. Sve to ga čini mnogo korisnijim i upotrebljivijim od svog prethodnika.

I, za razliku od niza proizvođača koji su ga sve više prihvaćali i uvodili u svoje uređaje, jedino se Apple do sada držao po strani.

Činjenica da će sada svaki uređaj podržavati istu vrstu konektora također znači da će vjerojatno postati nevažno hoće li proizvođači staviti kablove u ambalažu s uređajima.

Iako će nedostatak kablova u pakovanju telefona vjerovatno mnogima zasmetati, drugima je to veliki iskorak u smanjenju otpada, što će u konačnici vjerovatno uticati i na smanjenje posljedica klimatskih promjena.

Sve u svemu, može se zaključiti da je USB-C tu kako bi olakšao život ljudima širom svijeta koji koriste pametne telefone i brojne druge uređaje jer se s jednim istim punjačem i kablom mogu puniti tableti i prijenosna računala, a ne samo pametni telefoni. I druge vrste uređaja, također, piše Smartlife.

KOMENTARI